tisdag 31 mars 2009

Att packa klokt, eller att packa rätt?

I morgon drar vi till fjällen. Vi har packat skidor, pjäxor, tröjor, sagoböcker och annat livsnödvändigt. Lilla L. har packat tre Teletubbies och ett par trosor. Det gäller att satsa på det väsentliga!

Jag och min far

Idag skulle min pappa ha blivit 76 år gammal. Det blev han inte då han dog för snart fem år sedan, efter nästan tio års sjukdom. Jag tänker på min pappa så gott som varje dag, trots (eller kanske på grund av?) att vi hade en ganska komplicerad relation till varandra. Jag kan fortfarande höra hans röst inom mig, höra hans speciella fraseringar och lätt ironiska tonfall. Jag väntar fortfarande på att han ska stå i min hall om lördagarna. Jag väntar på att han ska rätta till sneda tavlor och ordna skorna i prydliga rader. Jag väntar på att han ska fråga om det som bekymrar mig har gått bra. Jag väntar även om jag så väl vet att det aldrig mer kommer att inträffa.

För mig är pappas sjukdom också punkten då jag blev vuxen. I mångt och mycket var jag det självklart innan, men det finns ett specifikt ögonblick då jag sitter på pendeltåget från Uppsala på väg hem till Stockholm. Ett ögonblick då jag inser att omgivningen faktiskt har viktigare saker för sig än att bekymra sig över än mina neuroser, tentor och olyckliga kärlekar. Ögonblicket är exakt inristat, även när det gäller helt ovidkommande detaljer. Vilka Levis-jeans och vilken blå och vitrutig skjorta jag hade på mig. Hur mitt oklippta hår hängde i en oformlig frisyr och vilken statistikbok som jag läste. Det ösregnade på vägen från Thoraxkliniken till tågstationen. Det ösregnade hela vägen hem. Jag insåg att det var dags att samla ihop mig själv.

måndag 30 mars 2009

Kul?

Är det en normal aktivitet att sitta och räkna på övningarna i Räkna med slumpen? Bara för att det är...kul? Hur som helst, det är sådant som maken ägnar sig åt en vanlig måndagskväll (när han inte tar fram favoritboken i linjär algebra).

Ett steg framåt, sju steg bakåt?

I dagens DN är det möjligt att läsa om det kanadensiska tv-programmet The Mom Show som ska börja sändas i Sverige. Programmet kommer exempelvis att ta upp ämnen som "hur man bäst välkomnar sin man när han kommer hem från jobbet och vilket handväska som bäst matchar barnvagnen". Även strippdans och inköp av sexleksaker ska avhandlas. Det känns ju modernt och uppdaterat - eller hur tänkte programinköparna på TV4? Steg ett: lattemorsa, steg två: tysk hemmafru?

söndag 29 mars 2009

Söndag

- Yogad - check!

Sunday, bloody sunday

Söndagar måste vara ett straff, för någon okänd kollektiv försyndelse. En hel dag som vi aldrig gör någonting vettigt med. Nu har jag varit uppe sedan klockan åtta (det vill säga: sedan klockan sju). Jag och Lilla L. har läst tidningar, tittat på värdelösa filmer, ätit frukost och hängt tvätt. Maken har fått sovmorgon, jag har jobbat. Vi har ätit lunch och hängt mer tvätt. Nu är klockan två - och, jaha? Vad ska vi hitta på nu då? Ute är det snöstorm och svinkallt. Inne är det tråkigt. Återstår gör konsumtion och ångestvrål.

Ur led är tiden

För första gången på flera år har vi kommit ihåg att ställa om klockorna, till sommartid. Fast det är klart...först påminde min mamma mig när vi talade i telefon, sedan skickade hon ett mail. För säkerhets skull.

Söndag

- Rolig tenta skriven - check! (Tro det eller ej, men den är faktiskt kul.)
- Seminarieuppgifter funna - check! (Förra årets uppgifter fungerar fint, med vissa justeringar.)
- Gå igenom morgondagens föreläsning - det får bli i eftermiddag.
- Tvätt snurrar i tvättmaskinen - check!
- Sanera hemmet - öhh, vi får väl se hur det blir med det.
- Vara god mor och trevlig fru - jag jobbar på saken. Hittills har jag fått några popularitetspoäng med besök i tvättstugan. Hänga strumpor = kul enligt Lilla L.

Söndag

Saker som måste fixas:
- Skriva ihop en tenta till mina studenter
- Göra underlaget till morgondagens seminarium
- Gå igenom morgondagens föreläsning (den är dock på det stora hela klar)
- Sanera hemmet
- Tvätta okänt antal maskiner med tvätt
- Yoga
- Vara en god moder och trevlig fru

lördag 28 mars 2009

Jenny & Karin

Appropå att både Jenny W. och Karin D. A. spelade på Umeå Open, så måste jag (ja, snudd på tvångsmässigt) länka till deras samarbete i The Knifes You take my breath away.

Konversation

- Mamma stänga datorn!
- Nej, du får vänta...jag måste bara...
- Nej! Passa fingrarna!
*pang*

Karin

Fever Ray var väldigt bra i går, inte minst den bisarra showen. Karin Dreijer Andersson har ju en hang-up på förklädnader när hon uppträder. Igår hade hon, inledningsvis, på sig någonting som såg ut som en korsning mellan burka, shamandräkt och en trollutstyrsel från Buttericks. Lite längre fram i showen kunde man ibland ana henne, bakom laserljus och dimmridåer. Mest av allt dominerade hennes förvrängda, skruvade och alldeles underbara röst.

Lyssna och njut.

fredag 27 mars 2009

Plötsligt händer det


Jag är på Umeå Open, maken är hemma och överdoserar CNN. Jenny Wilson var fantastisk i sin gulddress.

Lunch!


Äta måste man göra, även när man jobbar hemma.

Nu

Nu ska det inte bloggas, det ska jobbas. Basta! Därför har jag flytt arbetsplatsen.

onsdag 25 mars 2009

Jenny W. & Co

På fredag är det dags för Umeå Open. Biljetten är inköpt och väntar i plånboken. Nu återstår att köpa lösmustasch, så att mina studenter inte känner igen mig.

Laurie, oh Laurie!

Hur sinnessjukt bra är inte detta? Laurie Anderson och Diamanda Galás kommer till MADE-festivalen. I Umeå! Frågan är om Umeå någon gång har fått så fint besök som Laurie? Om du är dåligt uppdaterad på Laurie så rekommenderas Big Science från 1982. (Bara det faktum att en artist gör en skiva med den titeln förtjänar ett hedersomnämnande...)

Självbehärskning

Jag övar på självbehärskning. Här budas det inte hem fina väskor från Miu Miu. Just for the record.

Ett rejält bett

Eftermiddagen har spenderats med Lilla L., som nu är frisk och synnerligen uttråkad. Efter några timmar insåg jag att vi skulle gå bananas om vi inte hittade på någonting. Sagt och gjort. Vi åkte ner på stan för att fika på Costas, som har det (i vanliga fall...) populära lekrummet. Idag var dock ingen bra dag. Allt var fel, fel, fel. Lilla L. ville vare sig fika, leka eller äta glass. Däremot så kunde hon tänka sig att springa omkring och gallskrika samt bita mig i benet. Det sistnämnda var ett hårt och vasst bett...

tisdag 24 mars 2009

Courtney

Den här hade jag helt glömt bort, tills jag hörde den i en affär härom dagen. Särskilt partiet When I wake up, in my make up, it´s too early for that dress... är fantastiskt.

Artiklar och positivt tänkande

Nu ska jag vara lite positiv, som ett avbrott på det konstanta gnället i den här bloggen. Gårdagen var nämligen en riktigt bra dag. Inte nog med att jag bokade biljetter till Kanada, för jobbmöte och besök hos Bästa M., jag fick även ett positivt besked om en artikel som jag och en kollega har skrivit.

Publiceringar av vetenskapliga artiklar fungerar ganska olika mellan olika discipliner. Inom min bransch är det förhållandevis hög andel refuseringar (vissa tidskrifter refuserar så mycket som 90 procent av inkomna bidrag), som motiveras mer eller mindre väl. Det brukar också ta väldigt lång tid, både att få besked om tidskriften över huvud taget är intresserad av artikeln och olika typer av omarbetningar. Från att man skickar in en artikel till publicering kan det i värsta fall ta något år. Olika tidskrifter har dessutom olika rutiner och policys, om allt från formalia till oberoende granskning.

Den här artikeln var lite grann av en chansning. Vi visste inte alls om den aktuella tidskriften skulle vara intresserad av innehålet eller vad de har för rutiner. Men både redaktören och de tre granskarna var positiva och det är inga större ändringar som behöver göras. Och mest imponerande: det har gått snabbt. Vi skickade in artikeln kring jul och har redan fått besked!

Fula knep

I efterdyningarna av förkylning och kräkattack har Lilla L. varit hemma med maken. En halvsjuk unge som har börjat klättra på väggarna av uttråkning. Vad gör då den goda modern när hon tar över och maken får åka på middag med kollegorna? Jo, hon mutar Lilla L. med ett evighetslångt besök på Barnens hus samt middag på Donken. Då är det enkelt att vinna dagens popularitetspris...

måndag 23 mars 2009

Go west!

Tio dagar på andra sidan atlanten är bokade. Jag måste fundera ut något sätt att kompensera maken för detta. I de flesta andra relationer verkar det vara kvinnorna som stannar hemma och tar hand om barn och hem, medan männen flänger omkring och gör egogrejer. Här är det nästan alltid tvärtom.

Systrarna

Det var ju tur att jag inte slösade en helg i Hufvudstaden på att se Sisters of Mercy. För övrigt fick jag bara nio av tio i SvD:s goth-test. Pinsamt värre.

söndag 22 mars 2009

Detaljer & mönster

Vi har en lång tradition av virkade filtar...


Filten som farmor virkade till mamma, som nu finns i vår stuga.


Filten som mamma virkade till mig på 70-talet, som först användes i vagnen och sedan som dockfilt.


Filten som jag virkade till Lilla L:s vagn.


Farmors mammas filt, som alltid fanns i farmors fåtölj.

Kräkbloggen

Lilla L. mår bättre idag! Gårdagen avslutades med hög feber och allmänt lidande. Nu är det bara att be till kräkgudarna om nåd.

Nostalgi

Att åka till Hufvudstaden är alltid lite kluvet för mig. Trots att det snart är sex år sedan jag flyttade därifrån, för att jag fick ett jobb som jag inte kunde tacka nej till i den norrländska staden, så är Hufvudstaden i mångt och mycket hemma. Det är i norrland jag bor och har min vardag, men det är Hufvudstaden som ger mig spontana hemmakänslor. När jag är på mina jobbmöten är jag oftast i mina gamla hoods i Vasastan. Jag äter på mitt favoritsushihak, passerar mina favoritskivbörsar och barer. Innan Bästa K. flyttade tvärs över atlanten så återupplivade vi våra vanliga rutiner. Rutiner som jag ofta saknar.

Trots denna nostalgi är jag inte alls säker på att jag skulle vilja flytta tillbaka till Hufvudstaden. Det är mycket som är helt annorlunda. Då var jag vanligtvis singel, pluggade och skrev avhandling. Nu har jag maken och Lilla L., ett annat jobb och ett ganska annorlunda liv. Jag har faktiskt ganska svårt att se oss inklämda i en lägenhet i Vasastan. Och även om vi var det så skulle jag knappast hänga på Tranan och dricka drinkar mitt i veckan, gå på auktionsvisningar med Bästa M. eller hinna fika bort min tillvaro. Det är i själva verket en ganska ospecifik nostalgi.

lördag 21 mars 2009

Outside the gågata?

Under dagens runda på stan fick maken för sig att vi skulle göra ett experiment, think outside the box eller något. Vem som helst som har varit i den norrländska staden vet att centrum består av exakt en gågata. Om lördagarna är den proppfull med folk. Då vi är vanedjur består lördagsrutinen av exakt samma inslag. Vi parkerar på Nanna, fikar/äter lunch på Costas (de har lekrum...), jag avviker för en repa på Kii, övriga familjemedlemmar sluter upp för ett besök på Åkerbloms, ett varv på en av galleriorna samt Åhléns. Sedan åker vi och handlar mat på ICA Maxi.

Idag försökte vi oss på att undvika gågatan. Det slutade med att maken köpte ett par skor, att jag flåsade över ostar inne på den nya delikatessaffären och att vi åkte och kollade på ett hus. Det var inte särskilt upphetsande. Sedan åkte vi och handlade mat på ICA Maxi i vanlig ordning.

Egna idéer

Innan Lilla L. började spy så skulle vi åka ner på stan och lördagsfika. Vår dotter hade dock egna idéer:
- Kom nu, så åker vi och fikar!
- Nä, åka till ICA å köpa bilar.
- Nej, det ska vi inte. Du har redan massor med bilar.
- Hmm.
- Kom nu.
- Åka och köpa ny cykel?
- Skulle inte tro det.

Kräkbloggen

Sanera dotter.
Tvätta alla handdukar.
Tvätta alla lakan.
Skura golv.
Alcogel, alcogel, alcogel!

Resten av hemmet får rengöras i morgon.

Kräkbloggen

Tillbaka i verkligheten: nu kräks lilla fröken.

Tanten shoppar

Tanten försökte vara lite ungdomlig och shoppa loss på American Apparel, Weekday och Monki. Det gick ju...bra? Nä. Jag är helt enkelt inte mentalt mogen för sladdriga linnen i neonrosa, midjekorta oversize-kavajer och pannband. Shoppingturen slutade med ett par slimmade capri-jeans från Filippa K. Inte så upphetsande, men fina.

fredag 20 mars 2009

Dagen plikter är avklarade


Nu återstår att vara en god konsument. Det är ett hårt arbete, men någon måste ju upprätthålla bnp.

torsdag 19 mars 2009

Fakiren

I morgon bitti är det dags att sätta sig på ett flygplan mot Hufvudstaden. Det första morgonflyget härifrån går allmänt under benämningen fakiren, på grund av dess okristliga avgångstid. Varje gång man sitter på flygplatsen i gryningen ångrar man skälet till den förestående resan. Och nästan oavsett vad man har för ärende till Hufvudstaden så krävs det att man tar den första, okristliga, avgången.

Åh!


Så snart en viss liten fröken går med på att byta skiva...

onsdag 18 mars 2009

Ice, ice baby

Man kanske kan tro att jag numera endast bekymrar mig över min konsumtion, lagar märkligt husmoderliga maträtter, budar hem onödiga grejer på Tradra och lyssnar på musik, men så är inte fallet. Just nu är det arbetsmaraton. Möten och undervisning från tidig morgon till sen eftermiddag, dag efter dag, vecka efter vecka. Däremellan fiskar jag upp Lill L. ur isvattenpölen utanför dagis och kollar på Ice Age 2 en miljon gånger. De sista två aktiviteterna är mest ett lustigt samband, isvattenpölen är kul att leka i och Ice Age 2 är den nya favoritfilmen.

tisdag 17 mars 2009

Pyssel, knåp och tyska hemmafruar

Ibland chockeras jag över min egen pysslighet. Jag lagar marinerad rostbiff, bakar rödbetspaj och virkar mormorsrutor. Om jag inte ser upp så kommer jag att bli den tyska hemmafru som jag är så rädd för.

Skor (del 3)

Skorna var för övrigt ett bottennapp. Inte alls så fina som beskrivningen gav sken av. Men å andra sidan så är de inte direkt sunkiga - och jag kan ha dem. Dagens i-landsproblem: ska jag påpeka skicket för säljaren, eller bara sätta upp köpet på den interna listan över dåliga köp? Jaja.

måndag 16 mars 2009

Skor (del 2)

Nu har traderavansinnet tagit en ny vändning. Härom dagen fann jag mig själv bjuda hem ett par skor. Skor? Skor? Jag, med mina pytteklövar till fötter, kan ju knappt köpa skor i en välsorterad skoaffär. Hur tror jag då att det ska gå till att köpa dem på Tradera?

Show me the money!

Dagens icke-nyhet: kvinnor vill också göra karriär och tjäna pengar. Nähä? Möjligen döljer kvinnor denna ambition oftare än män. Man ska ju, gubevars, framstå som en smula ädel.

Skidor (del 2)

Allt som behövs för att man ska känna sig som en sundare människa är några timmar i en skidbacke. Snö. Berg. Skidor. Varmkorv i en snödriva. Gnistrande sol.

Jag tror inte att jag tänkte på konsumtion på flera timmar. Bara en sådan sak.

söndag 15 mars 2009

lördag 14 mars 2009

Detaljer & mönster

När jag ändå håller på, här kommer några fler detaljer. Jag är ganska svag för mönstrade tyger.



Detaljer

Det var länge sedan jag fotograferade detaljer i huset. Några helheter tål inte att presenteras, för då ser man allt som borde fixas.





Fint?

Lilla L. har sin bestämda smak när det gäller vad som är fint. För en stund sedan frågade jag henne om hon ville sätta på sig klänning (vi ska på kalas). Svaret kom blixtsnabbt:
- Nä! Sätta på Blixten-tröjan.*

* Med en bild på Blixten McQueen från Cars.

fredag 13 mars 2009

Hus on the run

Om vi inte sanerar huset i morgon så kommer det sannolikt att krypa iväg från tomten. Jag ser rubriken framför mig "Hus från centrala Umeå funnet i Holmsund". I ingressen fortsätter det "Ägarna säger: vi förstod inte allvaret med den fasttorkade spagettin!".

Wrong

Jag har ingenting att säga, det är jag för trött för. Istället sitter jag, stum, och förbluffas över Depeches Wrong. Den är rubbat bra.

Kanske borde jag återgå till att ha svartfärgat hår och kostym?

torsdag 12 mars 2009

Olle (del 3)

Vi sitter och hänförs av Olle J:s nya skiva. Den är alldeles fantastisk - och full av underbara Olle-rim. Vad sägs om Jag kan rimma till åtta/jag har knullat en råtta eller Mitt liv är en kastrull/klart att jag blir full. I ljuset av dokumentären tar de en extra vändning.

Öronförvaring

Dagen har spenderats på ett maratonmöte, på ett hotell nere på stan. Istället för det sedvanliga konferenskittet, med block, penna och hårda karameller, så borde vi har fått en liten ask. En ask att lägga öronen i, efter att de trillat av efter för mycket prat.

Prat, prat, prat.

onsdag 11 mars 2009

Ett ännu inte avsänt brev (del 2)

Kära Cdon!

Jag har nu fått mina skivor, med Jenny Wilson, Olle J. och Bruce. Med i försändelsen fanns ett litet reklamblad. Vad i hela världen får er att tro att jag vill köpa Måns Zelmerlöws nya skiva, för 149 riksdaler? Eller en samlingsskiva från melodifestivalen? Efter många års skivinköp genom er så borde ni ha lite bättre koll på mina konsumtionsmönster. Om Ica kan hålla rätt på att jag köper parmesanost, djupfrysta laxbitar och kanelmüsli, så kan ni räkna ut att mitt nästa skivinköp absolut inte kommer att bli Måns Zelmerlöw.

Med hopp om klarhet.

/trogen kund

Kärlekslådor (del 2)

På något sätt känns det betryggande att läsa kommentarerna till inlägget nedan (om kärlekslådorna). Det är inte bara jag som är ett ufo, som inte begriper mig på att ge snäckor som kärleksgåvor. Det är inte bara jag som tycker att det är en prestation av vara vardagligt trevlig och omtänksam. Men kanske är det så att det sitter förskrämda läsare och hukar bakom datorerna? Personer som strör rosenblad över sängar, lägger snäckor i kärlekslådor och skriver kärleksförklaringar till sina partners på versmått? Det är okej: ni törs komma fram. Vi luttrade cyniker lovar att vara så snälla, så snälla...

tisdag 10 mars 2009

Jakten på fyndet

Jag visste det, jag visste det, jag visste det. Jag skulle aldrig ha släppt lös Tradera-djävulen i mitt liv. Nu är det kört. Inte bara bilar till Lilla fröken materialiserar sig i hemmet, utan även andra saker. I förra veckan var det den vrålfyndade Filippa K-kappan. Idag kom en bedårande svart kofta från Dagmar.

Grejen är den att jag är uppväxt i en släkt som lever stora delar av sina liv på auktioner och antikmässor. Livet är en konstant jakt på det stora fyndet (och en tävlan om att ge sina konkurrenter på nöten). Mina första minnen är från hur jag sitter under stolarna på den gamla auktionskammaren i hemstaden och leker. När jag pratar med min mor handlar 90 procent av samtalen om auktioner, antikviteter och skvaller om antikhandlare. Jag är med andra ord helt miljöskadad - och bör under inga omständigheter släppas lös på Tradera. Det spelar ingen roll att det är en liten oskyldig kofta. Jakten på fyndet är som heroin. (Okej, en lätt överdrift. Men ni fattar?)

Kärlekslådor?

Jag blir ofta förbryllad. Inte minst när jag läser tidningar som Mama. Är folk verkligen så pyssliga och genomtänkta som de försöker framstå som? Är det normalt att ha speciella överraskningsdagar för sina partners, typ att man den sista söndagen i varje månad fixar en romantisk överraskning? Eller kärlekslådor, där man lite charmigt och spontant kan lägga kärleksbrev och...snäckor till sin partner. Jag menar, vem f*n har snäckor hemma? (Hur går det ens till att lansera idén om en kärlekslåda i hemmet?) Eller folk som berättar om hur de fixar barnvakt en vanlig torsdagskväll, klär upp sig i klänning/kostym/högklackade pjuck och har supé med sin partner hemma i matrummet? För att det är så viktigt att vara fina inför varandra.

Ehhh. Det är klart att det är viktigt med kärlek och romantik. Jag är bara lite förbryllad.

måndag 9 mars 2009

Mycket vill ha mer

Vår bedårande avkomma, Lilla L., har börjat hysa intressanta uppfattningar om presenter. För det första så tror hon att alla saker som hon får är från mormor, vilket kanske inte är så konstigt då mormor på 63 mils avstånd ganska ofta skickar paket till henne. För det andra så tror Lilla L. att hon kan få fler presenter om hon ber om det.

Idag, efter att hon fått den åtråvärda Bärgarn (Mater från Cars) i present från just mormor, så kom hon och drog mig i tröjärmen.
- L. ha en till...
- Va?
- En till pesent*...

*uttalas gulligt nog utan r

Detaljstyrning

Om man vill få en hjärtinfarkt så kan man fundera över det nya Eu-förslaget, som går ut på att införa obligatorisk föräldraledighet - 18 veckor som måste tas ut före och efter barnets födelse. Sa jag att det gäller för kvinnor? Jepp, så är det.

Jag inser att jag tillhör en liten minoritet som gladeligen delade min föräldraledighet med maken långt innan några 18 veckor hade gått. Principiellt har jag ingenting emot att man öronmärker uttag för föräldrar, som för övrigt inte behöver vara av olika kön, men att detaljstyra exakt när man kan utnyttja den är nog inte särskilt lyckat. Inte om man vill att folk ska vara föräldralediga i alla fall.

söndag 8 mars 2009

Och så blev dagen

Dagen blev kanske inte så feministisk ändå. Ett besök på det lokala leklandet, för att göra unga damen glad och nöjd, lite jobb och lite yoga. Sen var dagen över. Ännu en söndag i våra liv.

Konversation 8:e mars

- Godmorgon lilla hjärtat! Idag är det den internationella kvinnodagen! Ska vi hitta på någon feministisk aktivitet?
- Mmm!
- Kanske gå och feministfika på Pilgatan och lyssna på föredrag?
- Mmmm!

lördag 7 mars 2009

En halv oxe (del 2)

Spänningen är olidlig! Idag kommer vår halva oxe, styckad och klar. Kommer vi att få in den i frysen?

(Sannolikt kommer vi att bi vegetarianer efter den kommande köttintensiva dieten. Tanken på en gårdsslaktad oxe gör oss dock glada. Den har varit så långt ifrån stordrift och otrevliga slakttransporter som man kan tänka sig.)

fredag 6 mars 2009

Ett ännu inte avsänt brev

Kära Cdon!

Jag har länge funderat över era bonuserbjudanden. Varför skulle jag vilja köpa en Absolute Music-skiva för att jag handlar en annan produkt av er? Eller en märkligt sammansatt dubbel-dvd, med I Robot och Katten Gustaf, för att jag handlar för mer än 149 kronor? Varför? Varför?

Jag är sannolikt den sista kunden, den sista människan som inte laddar ner skivor från näten. Så snälla - gör mig inte upprörd i onödan.

/Trogen kund

Dissonans

Messerschmitt, a.k.a. hemliga morsan, sätter åter igen fingret på den rätta punkten. Denna gång på Jan-Emanuels prissättning vid uthyrning av hus och lägenheter. Det här är nämligen någonting som jag ofta funderar över: varför ansluter sig inte folk till ideologier som stämmer överens med deras värderingar och ageranden? Livet blir bra mycket lättare då. Det blir mindre kognitiv dissonans.

Jag lyckas inte uppbåda särskilt upprörda känslor över Jan-Emanuels agerande. Det är mest...intressant.

torsdag 5 mars 2009

Jenny W. - igen!

Herregud! Jenny Wilson är med i Hype! Bibliotekariepagen är definitivt den nya svarta. Och senapsgula klänningar. Jag behöver senapsgula klänningar.

Jag och ytan

Medan resten av världen funderar över viktiga saker, som israel/palestina-konflikten, Maciej Zarembas artikelserie i DN, barnuppfostran, ppm-fonder, eller vad nu viktiga saker kan tänkas vara, så fortsätter jag att odla min yta. Ska jag falla för frestelsen om beställa en klänning från Dagmar? Finns Olle Ljungströms nya skiva ute nu? Är Revolutionary Road en av de mest cyniska böcker jag har läst? Ska jag färga håret i kväll? Är klänning årets nya svarta?

onsdag 4 mars 2009

Bilfamiljen växer


Det är kampanj på Cars-bilar på Ica just nu. Eftersom jag (bevisligen) inte har någon som helst karaktär när det gäller Lilla L. så utökades bilfamiljen med två nya medlemmar idag. Valet föll på Doc Hudson och Chick Hicks (i den blå Dinoco-varianten). Jag försökte mig på tricket att ge Lilla L. en av bilarna och att gömma undan den andra. Det misslyckades fatalt. Lilla L., som den smarta unga dam hon är, fattade att jag hade den andra bilen - och vrålade, bönade och bad tills hon fick den.

Nu består familjen av McQueen, Sally, Mia, Tia, Filmore, Bob Cutlass, Doc Hudson, Chick Hicks och en Dinoco-helikopter. Lilla L. tar hand om dem som om de vore små husdjur. De sitter med vid matbordet och sover i hennes säng. Sally följer med till dagis - och vaktas mycket noggrant mot hotande små pojkar.

tisdag 3 mars 2009

Hittepåkinesiska

När Lilla L. blir trött så börjar hon prata någonting som liknar kinesiska. Mumlande kinesiska. Det är svårt att förstå.

Idag testade jag ett nytt trick. När hon mumlade obegripligheter (hon ville uppenbarligen ha någonting med sig till sängen, dock okänt exakt vad) så mumlade jag tillbaka. På hittepåspråk. Hon tittade på mig som om jag var helt dum i huvudet.

En halv oxe

Våra liv är fyllda av mer eller mindre akuta i-landsproblem. Just nu sitter både jag och maken och funderar över hur vi ska få plats med en halv styckad oxe i frysen. Den anländer på fredag eller lördag. En ny frys, det vill säga en till, visade sig vara dyrare än vi räknat med. Och den frys vi har är redan fylld med lammkött, rabarber och blåbär. Hur fan tänkte vi när vi beställde en halv oxe? (Svar: vi var fyllda av flummiga idéer om hur bra det är med gårdsslaktat kött.) En halv oxe är en väldig massa kött.

Istället för att blogga?

Tänk om jag skulle ta och färga håret. Eller läsa en god bok. Jobba en stund. Slänga in lite tvätt i tvättmaskinen. Koka lite te. Tänka kloka tankar. Sova.

måndag 2 mars 2009

För mycket?

- Vad gör du?
- Hrmfff.
- Bloggar du?
- Hmmf.
- Det kanske finns något program för bloggare?
- Va?
- Ja, typ anonyma bloggare.
- Hrmfff.

Jenny W.

Exakt hur bra är Jenny Wilsons The Wooden Chair? Svar: hur bra som helst. Dessutom kan hon kanske få bibliotekariepagen att framstå som hipp. *hoppas, hoppas*

M.I.A.

Härom natten satt jag uppe och slökollade på MTV. Då visades den fantastiska Paper Planes med M.I.A. Till och med Lilla L., som i ärlighetens namn har ganska usel musiksmak, ger tummen upp.