fredag 31 december 2010

Kvällens stillsamma planer då

I enlighet med inlägget nedan så har vi spenderat dagen på att:
- sanera hemmet
- tvätta
- åka en sväng till Ica Maxi
- posta Traderapaket.

Kvällen kommer att bli väldigt stillsam. Jag och maken tänker äta detta (ugnsbakad fläskfilé med Stilton, päron och valnötter). L. vill ha fiskpinnar och potatis.

Jag kommer sannolikt att somna kring nio.

Ytterligare en fördel med att vara tant

En bra sak med att vara medelålders tant är att man slipper tvånget att ha helt jävla fantastiskt skitkul på nyår. Nu går det bra att hänga hemma, glo på tv och laga anständig mat. Man behöver vare sig fixa eller försöka bli bjuden på århundradets party. För min erfarenhet säger att det finns få partyn/fester/tillställningar som har så uppskruvade förväntningar som de som äger rum på nyårsafton.

Hur många gånger har jag inte irrat omkring i någon villaförort, typ i Edsviken eller Skogås, i minus 30 grader, på jakt efter någon kompis förälders villa (som ingen vare sig har varit i eller vet var den ligger)? Eller stått i samma, för mig okända, föräldrars kök och försökt snabbtina djupfryst hummer i diskhon - och samtidigt haft råångest över närvarande knäppa x, fel klänning, fula skor eller kassa låtlistor? Eller hånglat med fel person? Eller varit tvungen att bevittna hur det åtråvärda objektet definitivt har hånglat med fel person? Sedan är det alltid någon som vill dra vidare, till någon annan ännu bättre fest, men misslyckas med att få tag på taxi. Eller har tappat bort adressen till den. Eller kräks på ens skor. Hur många nyårsnätter har jag inte halvt frusit ihjäl, gåendes tvärs igenom stan och skumma industrimområden, i brist på taxibilar och på grund av missade sista bussar och tunnelbanor? Olycklig, bakfull och allmänt miserabel. Priset tas nog av nyåret vid millennieskiftet, som tillbringades på i en källarlokal uppe på Skinnarviksberget. Min date dumpade mig demonstrativt vid åttatiden på kvällen - och resten framleds i ett töcken av oidentifierbar veganmat, dåligt rödtjut och en tung blydimma över Stockholm. Om jag inte mins helt fel så slutade det hela med en uppfriskande (...) promenad från Odenplan till Råsunda. Den kvällen hade nog inte varit hälften så plågsam eller pinsam om det inte vore för att jag och daten kände varandra rätt väl - och att vi var tvungna att ses igen den första vardagen efter nyår.

Well, jag är väl helt enkelt inte något partydjur.

torsdag 30 december 2010

Lillebror

Idag var jag och tittade till lillebror med ett tillväxt-ultraljud. L. var ju ganska pyttig när hon plockades ut, så jag antar att man ville kolla upp storleken mer ordentligt denna gång. Allt såg bra ut. Lillebror beräknas väga någonstans mellan 3 och 3,1 kilo och han hade till och med ett ytte-pytte fettlager på magen. Den rutinerade barnmorskan slängde en blick på mig och konstaterade:
- Ja, alltså, jag förväntade mig inte direkt en fyrakilosbebis. Det ser heeeelt normalt ut.

Carbonara all´arancia

Det här verkar lovande. Från Smakens magi, förmedlad av As Good as it Gets.

Uppdatering: det var utmärkt!

Morgonstund har järn...

Tjaha, så var det dags att gå iväg till NUS för det fjärde järndroppet på ungefär tio dagar. Inte särskilt angenämnt, men det är bara att bita ihop.

onsdag 29 december 2010

Uppdatering på Tradera-fronten

Som kanske har framgått tidigare så är jag uppväxt i en helt auktions och antikvitetsgalen familj. Mina första minnen är från hur jag kryper omkring under stolarna på en auktionskammare - och mina föräldrar har knappt ägt en nytillverkad möbel eller pryl (med undantag för kläder och bilar - ingen av dem har gillat begagnade kläder och när det gäller bilar har funktionen alltid vunnit över nostalgin). Även mitt eget hem har varit väldigt auktions och loppisfyndat, med mängder av 50- och 60-tal, även om jag på senare år har blandat upp det med en del nyare grejer. Både för att jag har tröttnat på att bo i en total retrolåda och för att jag har blivit äldre och mer bekväm (då en nytillverkad soffa vinner över motsvarigheten från 50-talet - hur snygg den senare än har varit).

I perioder har jag sålt grejer, både på auktioner och på Blocket, och då jag (trots allt...) hänger en del (okej, lätt underdrift...) på nätauktioner så har jag ganska bra koll på priser på retroprylar. Trots detta är jag chockad över vad de senaste veckornas rensning i källaren har gett i plånboken. Utan någon större ansträngning har jag sålt prylar för nästan tio långsjalar. Några stolar och lampor. En keramikfigur av Lisa Larsson. En uppsättning bestick från 50-talet. En gammal telefon. Plus ytterligare några småsaker. De flesta av prylarna har jag inte använt på 10-15 år - och jag kommer inte att sakna dem för en sekund.

Nu smider jag planer. En fin-fin lampa har spanats in på en auktion...

Det börjar dra ihop sig för årslistor...

  1. Gjorde du något i år som du aldrig har gjort förut? Jag började kränga prylar på Blocket och Tradera - och för närvarande går affärerna alldeles lysande.
  2. Höll du några av dina nyårslöften? Jag är inte mycket för nyårslöften, så då är det ju enkelt att hålla de icke avlagda löftena...
  3. Fick någon du känner barn? Min yngsta kusin fick nyligen sitt andra barn, en liten grabb.
  4. Dog någon som stod dig nära? Nej, men morfar ligger på hospice och väntar.
  5. Vilka länder besökte du? USA och Turkiet.
  6. Är det något du saknade 2010 som du vill ha 2011? En resa till Kanada.
  7. Vilket datum kommer du alltid att minnas? Jag är usel på datum...
  8. Vad är det bästa som hänt dig under året som gått? Att jag blev gravid, till slut.
  9. Vilket var ditt största misstag? Jag kan faktiskt inte komma på något allvarligt misstag.
  10. Vilket var ditt bästa inköp? Kaminen till stugan? Eller kanske Svenskt tenn-lampan? Eller min Tradera-fyndade väska från Mulberry?
  11. Vad spenderade du mest pengar på? Sannolikt huset eller stugan (för vår sinnesfrid så har vi slutat att räkna...)
  12. Vad gjorde dig riktigt glad? Gissa!
  13. Har du varit sjuk eller skadat dig? Jag har sällan varit så blodfattig, allergisk och allmänt krasslig som under detta år. Virus och lunginflammationer har avlöst varandra. Kanske hänger det ihop med graviditeten, eller så har det bara varit ett dåligt år.
  14. Vilka låtar eller artister kommer få dig att tänka på 2010? Sufjan Stevens Chicago. Lyssna!!! Mitt eget besök i Chicago inskränkte sig dock till ett antal deppiga timmar på flygplatsen.
  15. Mådde du bättre eller sämre under 2010 än vad du gjort tidigare år? Fysiskt sämre, dessvärre. Var tog immunförsvaret vägen?
  16. Finns det något du önskar att du lagt mer tid på? Mina artiklar. De tar sådan tid, tid som jag sällan har.
  17. Finns det något du önskar att du lagt mindre tid på? Onödiga möten (fast de är svåra att rationalisera bort, möten är en stor del av mitt jobb.)
  18. Hur var din julafton? Som julaftnar brukar vara. Släkt, julklappar, snö, inte särskilt god julmat och allmänt rörigt. Julen är inte riktigt min grej (om nu någon har missat det).
  19. Blev du kär? Jag är tillräckligt kär som jag är (och det säger jag inte bara för att vara snäll eller förutsägbar).
  20. Vilket program har varit det bästa på tv? Arga snickaren. Det fungerar som en slags omvänd kbt.
  21. Hatar du någon som du inte hatade förut? Nej.
  22. Vilken var den bästa boken du läst under året? Douglas Kennedys Lämna världen. Låt er inte luras av den intetsägande beskrivningen.
  23. Vilken var din största musikaliska upptäckt? Sufjan!
  24. Önskade du dig något som du fick? Graviditeten.
  25. Önskade du dig något som du inte fick? Ett nytt hus (äh, varför vara blygsam?)
  26. Vilken var årets bästa film? Jag har knappt sett några filmer under året. En som jag gillade var dock Ang Lees Taking Woodstock (som kom under 2009). Men så är jag en sucker för musikfilmer.
  27. Vad gjorde du på din födelsedag? Jag var på en fin herrgård i Skåne, på jobbresa.
  28. Vilka var de bästa människorna som du träffade? Förutom familjen så var det bästa M, som jag träffade ett par dagar i början av året (då jag hjälpte henne att tömma lägenheten i Stockholm).
  29. Hur skulle du beskriva din klädstil? För närvarande: desperat! I vanliga fall är den ganska preppy, med smala siluetter. Kryddat med ett och annat färgglatt och mer galet plagg.
  30. Vad fick dig att må bra? En vecka i USA (även om jag blev helt rubbat sjuk när jag väl kom hem).
  31. Vilken kändis var du mest sugen på? Ehh?
  32. Vem saknade du? Mina bästa vänner, M och K. Vi bor alldeles för långt från varandra.
  33. Vilken var din bästa månad? Juni.
  34. Finns det något som du skulle kunna ha gjort bättre? Det går väl alltid att göra det mesta bättre; att vara en mer tålmodig förälder, en flitigare forskare, en roligare fru.
  35. Hur kommer nästa år att skilja sig från det här? Vi går (förhoppningsvis) från att vara tre till att bli fyra i hushållet.

tisdag 28 december 2010

I huvudet på Gud

Och Gud tänkte: hmm, låt mig se. Nu har jag fixat så att kvinnor får menstruera halva livet och generell strukturell ojämlikhet. Men något mer fanstyg borde jag väl kunna komma på? Nu vet jag! Jag skapar gravidbrallan! Byxan som alltid kasar ner!

Uppdatering: jag hatar verkligen mitt enda par gravidbrallor. Varför använder jag dem över huvud taget? De kliar. De åker ner. De kliar ännu mer. Jag ska fan elda upp dem när graviditeten är över.

Dagens bidrag till rikets BNP


Konstiga glödlampor. Plastlådor med lock (för förvaring av Barbieskor, Littlest Pet Shop-figurer och annan pytteplastskit). Bubbelplast. Nattlinne. Trepack med svarta Margeretheskålar. Fin grå tröja med knappar (tja, det kanske kommer ett liv efter Barbamammafasen?).

måndag 27 december 2010

Fredrik, Hanne och deltidsarbetet

Okej, det här är inte bara gårdagens nyheter - utan välkänt sedan länge. Men jag kan ändå inte låta bli att länka till Fredrik Reinfeldts uttalande om kvinnors deltidsarbete. För även om många kvinnor (och deras partners) upplever deltidsarbete som ett individuellt val, eller en frivillig prioritering, så får det strukturella konsekvenser. Kvinnor får generellt sett sämre positioner på arbetsmarknaden, lägre pensioner och livsinkomster. För att inte tala om sämre förhandlingsläge inom parrelationer. Problemet ur mitt perspektiv är inte i första hand att människor väljer att arbeta deltid, utan det strukturella mönstret som gör att det vanligtvis är kvinnor som står för det.

Sedan kan jag förvisso hålla med Hanne Kjöller i dagens DN om att det stora problemet inte är hur de välavlönade småbarnsföräldrarna ska få ihop sina beryktade livspussel - utan att det finns många som inte har realistiska förutsättningar att göra aktiva och informerade val.

Status: aj!

Well, just nu har jag inte så mycket att säga. Om någonting. Förutom att min expanderande mage känns som ett gigantiskt pulserande blåmärke.

Det är mer än en månad kvar...

Mellandagar

Järndropp. Lars Norén. Post jul. Oändliga tvätthögar. Misslyckad reashopping. Nya (fula) fiskar i akvariet. Julgodis. Toy Story 3. Sibelius. Uttråkad dotter. Vildsint bebis i magen.

lördag 25 december 2010

Helst inte ord om julen

Nej, jag orkar inte lägga ut bilder på något julfirande. Eller ens skriva om julen. Jag är bara glad om jag står ut. Faktum är att jag aldrig har varit speciellt förtjust i julen som högtid. Som barn blev den nästan alltid ett antiklimax. Höga förväntningar och snudd på oändlig väntan, för att sedan pysa ut en en vissen ballong. Nu är förväntningarna betydligt lägre ställda. Och som sagt, jag är nöjd om jag står ut.

Over and out.

onsdag 22 december 2010

Och allt som jag inte har hunnit med

Nu är det tydligen meningen att det ska vara någon form av jul och nyårsledighet. Hmmm. Jag undrar varför jobbväskan är fullproppad med diverse mappar, papper, kom-ihåg-lappar och annan bråte.

Jag är inte klar.

Alls.

Sillar på bordet

I år inskränker sig julförberedelserna till att köpa julklappar och att fixa några sorters sill. Utöver gamla klassiker som västerbottenssill och citron/grönpepparsill så testar jag även denna (med pepparrot, äpple, dill och rotselleri). Den verkar lovande!

tisdag 21 december 2010

Post-konsumtion

När jag blev gravid (efter en hel de strul och problem) så sa jag till mig själv att inte köpa kläder så att säga i förtid. Jag tänkte också, en smula optimistiskt, att jag egentligen inte behövde några särskilda gravidkläder heller (eftersom jag knappt behövde det förra gången). Den här graviditeten har dock på de flesta sätt varit annorlunda mot den förra - inte minst kroppsligt. Nu har jag en rejäl mage. I övrigt är kroppen så gott som vanligt. Förra gången var magen liten, men mer bred och inbakad. Utan rejäla klänningar och gravidkjolar skulle jag inte kunna lämna hushållet (byxor har jag som tidigare nämnt gett upp). Så kläder har jag definitivt behövt köpa.

Idag gjorde jag även det förstnämnda; jag köpta nya post-gravidkläder. Trots att det är sex veckor kvar tills lillebror kommer ut. Jag kunde helt enkelt inte låta bli, trött som jag är på att ha samma klänningar, kjolar och toppar vareviga dag. En ny klänning och kofta blev det.

Och snart är julen här

Julklapparna är inköpta. Sillen inlagd. Det mesta på jobbet är avklarat inför helgerna. Vi har till och med betat av punkter som att köpa nya vinterdäck.

Men vi orkar inte (eller ens vill?) vara alternativa. Det blir inga vegetariska julskinkor (vilket jag åt en jul hemma hos Bästa K. - en historiskt äcklig anrättning), ej heller något köpstopp eller det är tanken som räknas (läs: sneda hemstickade sockor och vidbränd knäck). Å andra sidan blir det ingen hysterisk Disney- eller vi konsumerar tills vi kräks-jul heller.

Dagens korta lista

Kul: nu vet vi vilken dag lillebror planeras komma till världen.

Mindre kul:
idag börjar järndroppsbehandlingen.

Hepp.

söndag 19 december 2010

Saker man kan göra (del 8)

Lägga ut överflödiga prylar på Blocket och Tradera. Laga Janssons frestelse. Fläta håret på Barbiedockor. Rensa datorn. Skicka in ett extended abstract för ett bokkapitel. Klä på Barbiedockor. Dricka kaffe. Köpa världens kitchigaste datorhögtalare för nästan inga pengar alls. Veckohandla. Dricka mer kaffe.

lördag 18 december 2010

Dagen idag

Okej. Nya tag och så.

Idag firar vi 6-årig bröllopsdag. Dagen till ära har vi barnvakt, vilket inträffar ungefär två gånger per år. Men innan vi beger oss ner på stan för en helkväll på tu man hand så finns det mer normala lördagsaktiviteter att ta ta i. Åka till återbruket. Sanera hemmet. Kanske köpa några julklappar.

fredag 17 december 2010

Just nu är det inte överdrivet kul att vara gravid

Igår: fullständigt meltdown hos barnmorskan, över typ allt. Ett framskjutet läkarbesök, ologiska rutiner, en sönderhackad arm och en massa skitprat fick mig att bara gråta, gråta och gråta. Trots att det var det sista jag ville göra. En del styrdes upp, men hela situationen kändes ändå som ett stort misslyckande (sannolikt inte bara för mig, utan även för barnmorskan).

Idag: kom svaren på blodproverna. Järndepåerna är åter i botten. Nu väntar järndropp, två gånger i veckan fram till förlossningen. Tjoho liksom. Jag har nog aldrig mått så dåligt som efter min första järndroppsbehandling, även om den hjälpte, så det är inte mycket att se fram emot.

onsdag 15 december 2010

Saker man kan göra (del 7)

Läsa Lars Norén mitt i natten (nu har han tandvärk och är mer än lovligt gubbsjuk), lyssna på Duran Duran, äta vörtbröd med edamerost, sova för lite, klaga över det kroppsliga tillståndet, frysa, sortera mail, steka pannkakor och köpa födelsedagspresenter till maken.

tisdag 14 december 2010

Saker man kan göra (del 6)



Klä julgranen, åtminstone tio dagar för tidigt. Så kan det gå om man har en envis fyraåring i hushållet.

Saker man kan göra (del 5)

Försöka rädda hushållets små och ynkliga akvariefiskar, som uppenbarligen har bott i ett läckande akvarium den senaste tiden. Vattenfläckar på parketten. Snuskigt akvarievatten. Panikinköpt (nytt) akvarium). Förvirrade fiskar i en hink.

Not so funny at all.

måndag 13 december 2010

Morgonstund



Efter försenat flyg, överfyllt tåg, blixtvisit i födelsestaden, julmiddag hos moster på godset, övernattning hos min mor och inte lika överfyllt tåg till hufvudstaden så sitter jag på Waynes på Vasagatan. Snart är det styrelsemöte, jullunch och lite shopping. Sedan sannolikt nytt försenat flyg hem.

lördag 11 december 2010

En om dagen: dag 30

Ett sista ögonblick

Vi står på Renmarkstorget, mot gågatan. Det snöar och är skitkallt. Framför oss är det en kompakt köttmur av lätt desperata (ja, de ser i alla fall ut att vara det) umeåbor, fullastade med julklappar. Plötsligt är det bara för mycket. För mycket jul. För många människor. För mycket av det mesta.

fredag 10 december 2010

Kroppslig status

Det känns inte helt rätt att klaga över mitt kroppsliga tillstånd, med tanke på hur efterlängtad denna graviditet är. Likafullt tycker jag att det är skitjobbigt just nu. Det gör ont. Det spänner och drar. Jag känner mig allmänt ful och oformlig. Osmidig och ovig.

Till och med L. verkar ha fattat hur jag känner:
- Mamma, du måste ha en mindre mage snart!
- Ja, det blir den när lillebror kommer ut.
- Ja, då kan du ha dina fina klänningar igen!

En om dagen: dag 29

Mina ambitioner

Okej. Den här listan kan göras lång, men jag nöjer mig med några punkter.

- Springa ett marathon innan 40. Det betyder under 2011. (Säg hej Berlin!)
- Bygga ett eget hus. (Säg hej havet!)
- Skriva den där boken. (Säg hej prestationsångest!)
- Bli professor innan 50, alternativt få det där chefsjobbet. Det där går inte riktigt att uttala, för då kommer jag att aldrig att få/nå det. Och om jag ska vara helt ärlig så tycker jag nog att innan 45 låter mer tilltalande. (Säg hej karriären!)
- Flytta till en mer människovänlig växtzon. (Säg hej Hemnet!)

Uppdatering: den mest osannolika punkten är faktiskt den sista. Det skulle förvåna mig mycket om vi rör oss en mikromilimeter söderut. Inte för att vi inte vill, men för att det kräver så mycket fix, trix, flyt och koordination.

torsdag 9 december 2010

En om dagen: dag 28

Någonting jag saknar

Just idag: maken som är på jobbresa.
I allmänhet: mina bästa vänner, som nästan alltid är för långt borta.
Mer gnälligt: min vanliga ogravida kropp.

onsdag 8 december 2010

Dåliga idéer så här på onsdagkvällen

Det här är en väldigt dålig idé när man är i vecka 30 och känner sig som en korsning mellan barbamamma och en skadeskjuten kråka. Men ack vad jag längtar efter ett par nya jeans. Och en mer...hrmmmm...normal kropp.

Saker man kan göra (del 4)

Försöka ta tag i den eftersatta forskningen. Lyssna på Shostakovich. Äta hårda karameller. Försöka få dottern att acceptera att den högt älskade fadern är i Oslo, även när det är läggdags.

En om dagen: dag 27

Min favoritplats



Stugan. Tystnad. Kaffe.

tisdag 7 december 2010

Saker jag inte förstår (del okänd)

Varför säger alla människor i inredningsprogram (det vill säga: människor som ska få sina hem omgjorda) att de vill ha vaaaarma färger, att det ska vara myyyyysigt (som en stor omfamning!) och att de äääääälskar den ombonade orientaliska stilen - när allt tyder på motsatsen? Typ vita väggar, raka soffor från Ikea och diffusa miomöbler. En och annan diskret mönstrad fondvägg i beige/ljusgrått. Och varför slänger alla inredare in likadana fula röda väggar, förutsägbara kelimmattor och 700 ljuslyktor? Vem tänder någonsin alla dessa ljus?

Saker man kan göra (del 3)

Vaknat tidigt (kring fyrablecket). Jobbat. Käkat julbord på Sävargården. Jobbat lite till. Gått igenom ansökningar (andras, inte mina). Hämtat L. på dagis. Inhandlat nattlinne, pyjamas, underbrallor och hello kitty-hårspännen till Lilla L. Veckohandlat. Käkat rester från härom dagen. Slöglott på tv.

En om dagen: dag 26

Mina rädslor

Precis som för alla andra så är det min stora skräck att någonting ont ska hända vårt barn. Och att någonting ska hända maken. Vad eller vem skulle jag vara utan dem? Det är en sak att jag klarade mig utmärkt innan, en helt annan sak nu - nu när de finns i mitt liv.

En om dagen: dag 25

En första

Jag är en person som gillar att flytta, som gillar hus, som gillar platser. Min första lägenhet var på 26 kvadrat på nedre botten, i ett bedårande fint 50-talshus. Badrum fanns på vinden och delades med en granne. Jag flyttade dit när jag var 16 år och skulle börja gymnasiet. 32 mil från föräldrahemmet, i det djupaste av Småland. Min pappa tapetserade och jag fick en Rolf Sinnemark-tekanna i inflyttningspresent. Några månader senare flyttade jag tvärs över gården, till en lite större lägenhet med eget badrum och en köksinredning i teak som saknar motstycke. Jag kan fortfarande, mer än 20 år senare, sakna köksluckorna.

söndag 5 december 2010

Saker man kan göra (del 2)

Vaknat tidigt. Färgat hår. Bytt gardiner i sovrummet. Hängt i stugan. Grillat korv. Varit på den lokala julmarknaden. Frusit något så in i helvete. Lagat krubb. Läst Lars Norén.

En om dagen: dag 24

Någonting som får mig att gråta

Frustration.

lördag 4 december 2010

En om dagen: dag 23

Någonting som får mig att må bättre

Havet.

fredag 3 december 2010

Saker man kan göra

Läser lite mer Lars Norén. Äter marsipan. Känner mig oerhört gravid, på ett mindre smickrande sätt. Lyssnar på jazz. Sätter upp tofsar på dottern, för hundrade gången.

En om dagen: dag 22

Någonting som upprör mig

Det här temat tycker jag är riktigt svårt. För så klart så finns det en massa självklara saker som är upprörande, allt från oärliga människor som är fulla av skit till pedofiler och våldtäktsmän. Men jag vet inte riktigt om jag är motiverad att skriva ett inlägg om sådana saker, sådant som upprör de flesta av oss (även om jag inte riktigt heller tror att det just är de sakerna som man är mest upprörd över i vardagen).

Det finns ju många andra, betydligt futtigare saker, som jag upprörs av. Telefonförsäljare som ringer mitt i middagen. Hycklande människor i omgivningen, som vårdar sin politiskt korrekta fasad men agerar på helt andra sätt. Ruttna tomater på ICA. Tröjor som blir noppriga efter första tvätten. Fula plastleksaker. Unkna könsrollsförväntningar.

Kort och gott: det finns många små och stora saker att uppröras över. Listan kan göras lång. Jag stoppar här.

torsdag 2 december 2010

En om dagen: dag 21

Ett annat ögonblick

Snart kommer min 93-åriga morfar att dö. Från att ha varit den piggaste 90-plussaren i världen, som arbetade fram till att han var 85 år, så har allt gått så snabbt. Först cancern och nu hjärnblödningar. Läkarna ger honom ungefär en vecka till. Absolut inte längre än till jul.

Det känns väldigt overkligt.

onsdag 1 december 2010

En om dagen: dag 20

Den här månaden

Det är den första december idag - och ännu så länge så går det ju bara att spekulera i hur resten av månaden kommer att bli. Min gissning är att den kommer innehålla sjukt mycket jobb, julfest med jobbet, middag med bokcirkeln, en resa till den forna hemstaden samt till Hufvudstaden, massor med möten, en hejdå-middag med en nuvarande kollega på stadens återöppnade finrestaurang, författande av en abstract för ett planerat bokkapitel, julklappsinköp, dansavslutning, Lars Norén-läsning, fackliga förhandlingar, inläggning av sill, brödbak, julfirande i Norrbotten, besök av min mamma och hennes särbo...och tja, antagligen ännu fler saker.