fredag 30 november 2012

Saker man kan roa sig med (en alldeles vanlig fredag)

- skickat in korrektur på en artikel
- skrivit abstract och registrerat mig för en konferens
- anmält dottern till nästa termins dans
- betalat räkningar
- skickat ångestmanus till min bästa läsare
- ätit fantastisk lunch på Viktoria
- tagit fram dagljuslampan på kontoret.

onsdag 28 november 2012

Det är inte snön som faller (tralalala)


Men alltså...varför allt detta tjat om julen? Det är lussekatter hit och hemmagjorda julkransar dit. Julplaner och julklappsinköp. Bilder på inslagna paket med sigill. Julblommor, garntomtar, tomtetomtar och klämmiga renar. Det är lyriska utläggningar om att det är jul i hela december. Och en pysselnivå som får närmaste förskola att blekna (well, även där är det fullt fokus på julen).

Nu pratar jag om vuxna människor. Med jobb, barn och fritidsintressen. Inte om sexåringar på speed.

Jag förstår faktiskt inte upphetsningen.

tisdag 27 november 2012

Dagens lunch (va, ska det här urarta i en matblogg?)


En av fördelarna med att jobba hemma är att äta lunch hemma. Som idag då det blev en bit ugnspannkaka med äpple, bacon och timjan, en klick med keso, lite rårörda lingon (tack svärfar, a.k.a. lingonplockaren) och världens bästa morotssallad.

För morotssalladen: riv ett gäng med morötter grovt. Rör ner lite frön eller nötter (typ solrosfrön och pinjenötter) och en honungsvinägrett. För den senare blandar jag ungefär två matskedar trevlig olivolja, en matsked rödvinsvinäger, en tesked honung och lite havssalt och svartpeppar. Hepp!

måndag 26 november 2012

Saker man kan ägna sig åt (när man vill lida lite extra)



Det finns egentligen ingen anledning att plåga sig själv med sommarbilder, men ändå så kan jag inte låta bli att bläddra igenom mapparna. Bilder från den norrbottniska skärgården. Barn i flyvästar. Sandstränder. Lekplatser. Norrbyskär. Solmogna hallon. Grillad älgfilé. Stockholm.

Detaljer


Ännu en blomkruka från min mors samlingar har flyttat hem till mig. Nu med en övervintrad amaryllis.

söndag 25 november 2012

Och någonting ska man ju äta



Saker man kan ägna sig åt (med skruvdragaren i högsta hugg)


Att montera Ikeaprylar framkallar vare sig psykiskt sammanbrott eller äktenskaplig kris i hushållet, men attan så lång tid vi höll på att montera prylar igår. Ett matbord. En säng till dottern. En byrå till sonen. Och lite annat smått och gott. Matbordet är gigantiskt. Sängen helt okej. Och byrån...är en byrå.

lördag 24 november 2012

God morgon

Igår var det party långt in på natten (jo faktiskt), nu sitter jag i foajén på balettakademin. Sovmorgon, vad är det?



torsdag 22 november 2012

Så kan det gå (om man slänger bilar i huvudet på sin mamma)


Denna unge man, a.k.a. Lille O., är väldigt förtjust i småbilar. Dessvärre gillar han inte bara att köra dem - utan även att kasta dem. Jag vet inte hur många småbilar jag eller andra familjemedlemmar har fått i huvudet, kaffekoppen eller på något annat olämpligt ställe. Han prickar oroväckande väl.


Detta leder till att småbilarna konfiskeras då och då. Var lugn, han får tillbaka dem så snart han har lugnat ner sig. Ibland är det dock ganska många småbilar som väntar på hyllan i köket.

onsdag 21 november 2012

Saker man kan ägna sig åt (en alldeles vanlig onsdag)


Jobbar hemma. Kodar data. Dricker te. Letar stuga till sportlovet. Dricker te. Kodar data. Kodar data. Micklar med analysprogrammet. Kodar data. Dricker te. Och så vidare.

lördag 17 november 2012

Saker man kan ägna sig (hmm, inte särskilt glamourösa)

- åka till återbruket
- reklamera ett par trasiga hörlurar
- köpa ny duschslang
- städa kylskåpet

fredag 16 november 2012

Tips på arkitekt?

Jag kollar, som tidigare nämnt, nästan aldrig på TV numera. Det finns dock ett undantag: hustoppen. Jag älskar hustoppen. Många av husen är sjukt fina...och väcker mer eller mindre kreativa (och desperata) idéer om vad vi borde göra med vår mexilåda. Efter det senaste programmet har jag letat efter både arkitekter och konkreta bilder på den typ av om och tillbyggnad som jag har i åtanke. Helt utan resultat.

Jag tänker att vi inte kan vara de enda personerna på klotet som har en 40-talsvilla som någon gång på 70-talet har genomgått en brutal renovering, inklusive ny mexitegelfasad och bajsbruna aluminiumfönster? Och med ett innanmäte som är en galen mix av ursprung och fula tillägg? Men som vill göra någonting radikalt åt saken? För det finns i ärlighetens namn inte särskilt många detaljer att vara rädd om.

Jag tänker: glas, lärkträ och betong. Jag tänker: enhetliga material (i den mån det är möjligt). Jag tänker: utbyggnad från vårt nuvarande kök, med en ny matplats och ett nytt allrum. Jag tänker: det ska inte vara en rektangulär låda som hängs på huset. Jag tänker: omdisponering av resterande nedervåning. Jag tänker: typ Svante Öhman. Jag tänker: det är praktiskt om arkitekten i fråga bor i Norrland.

Visst, jag har ganska tydliga idéer om hur vi vill ha det. Vilka funktioner som vi vill lägga till. Tänkbara material. Grovt vilken planlösning som skulle kunna fungera. Men jag vill ha en riktigt bra arkitekt som ritar det hela. Någon som ser på huset professionellt. Någon som kan komma med de där riktigt bra lösningarna som vi aldrig skulle kunna komma på. Någon som kan lägga till de där fina, smarta och funktionella detaljerna. Någon som har bra koll på konstruktion.

Tips?

onsdag 14 november 2012

Here we go again (ja, jag pratar om julen)

Så var det dags för årets julångest. Vad ska man göra? Var? Och med vem?

Ska vi stanna hemma och säga att den som känner sig manad får komma hit? Eller åka till svärföräldrarna? Eller kanske hyra en stuga i fjällen? Eller sätta oss på ett flygplan till någon varmare plats?

De olika alternativen har sina för och nackdelar. Är vi hemma så fungerar det bra med barnen. Okej, det är en del fix och trix med att ha gäster och fixa mat, men det vägs upp av att åtminstone våra egna barn äter och sover normalt. Åker vi till svärisarna så kan vi glatt överlåta planering och diverse fix på dem. Nackdelen är att vi måste åka hyfsat långt och att kidsen inte sover på fyra dygn. I värsta fall drabbas jag även av en oförklarlig allergiattack av att sova i deras hus (jo, det har hänt...både icke sovande barn och akut allergi). Att åka till varmare land är frestande men omotiverat dyrt kring stora helger som jul och nyår. Fjällen kan jag nästan alltid tänka mig att åka till...men då är problemet med julhelgen att det kan vara ont om snö. Eller så är det så kallt att man inte kan åka skidor (typ minus 25 och piskande nordanvind). Annars är nog julen som vi firade i Åre för några år sedan min favorit hittills. Skidåkning, köpesill och några julklappar. På julafton gick vi och kollade på tomten på Åre torg, drack vi kaffe på bageriet och kollade på en film i stugan. Perfekt.

Hoppsan!

Jag råkade visst klippa lugg. En sådan där...blogglugg. Som slutar vid ögonbrynen.

Dagens lista

Beställt linser - check!
Bokat klipptid - check!
Köpt nya löpskor inför vintern (say hello Icebugs!) - check!
Glömt matlådan - jajamensan!

söndag 11 november 2012

När man får något att tänka på

Här firas inte fars dag. Däremot så storstädade vi huset och gjorde en jätteladdning med indisk böngryta och bjöd över vännerna och deras barn på middag. Jag och den ena vännen kom att diskutera våra plan b för jobb, det vill säga vad vi skulle göra om vi skulle sadla om till någonting annat än det vi gör. När jag sa att min plan var att driva hotell i Åre, eller någon annan stans i fjällen, så såg hon förbryllad ut. Hotell? Hon hade liksom en helt annat bild av vad jag skulle kunna, eller till och med borde, göra - vilket var intressant att höra. Mycket intressant.

Jag måste nog fundera ett varv, trots att jag trivs alldeles utmärkt på mitt jobb.

lördag 10 november 2012

Jaja, drömma kan man ju alltid

Nej, jag tror inte att jag skulle orka ha ett foto på en helnaken knubbig snubbe på vägen...men scrolla ner till vardagsrummet. Oh my. Så fint. Med matchande hund och allt.

Saker man kan ägna sig åt (hej konsumtionen!)

Plötsligt är dotterns alla kläder och skor för små, trasiga eller alltför slitna. Byxorna slutar mitt på smalbenet. Det är hål i alla strumpbyxor. Klänningarna ser ut som urvuxna tunikor. Skorna klämmer. Vantarna är allmänt fula. Overallen är för småbarn (ja, dotterns eget ordval) och dessutom alldeles för liten.

Följaktligen blev det en lördag i konsumtionens tecken. Vinteroverall. Vinterjacka. Kängor. Gympakläder. En packe med tights. Tröjor. Strumpor. Crocs att ha inne på skolan. Utklädningsgrejer till kvällens stora händelse: maskerad hemma hos en klasskompis. På kvällen! Med popcorn och film!

fredag 9 november 2012

Olle

Eftersom jag nästan aldrig tittar på tv numera så såg jag inte heller på mycket bättre som gick förra helgen. Programmet om och med Olle Ljungström. Så jag letade reda på Play-avsnittet och kämpade mot tårarna. Inte på grund av de andra artisternas tolkningar utan helt och hållet på grund av Olle som person.

Jag började lyssna på Reeperbahn ungefär samtidigt som jag upptäckte Lustans lakejer. Kanske var jag elva eller  tolv år? När Olle släppte sin första soloskiva var jag på releasefesten med min dåvarande pojkvän, vars far jobbade i skivbolagsbranschen. Vi var sjukt star strucked. Och jag vet inte hur många gånger jag har ett Olle live. Eller snubblat över honom på Kungsholmen. Eller lyssnat på Överallt, Tysk indian, Jag spelar vanlig eller någonting annat genialiskt av Olle eller Reeperbahn. Gröna tapeter. Marrakesh. Små druvor. Dansar. Havet ligger blankt. För mig handlar det inte bara om Olles omtalade texter utan lika mycket om hans sätt att sjunga dem, melodierna och...tonarterna på något sätt.

När jag ser Olle idag vill jag mest...jag vet inte vad. Slita mitt hår i förtvivlan? För även om jag på det stora hela är tämligen liberal och tycker att folk får göra vad de vill med sina liv, om det inte uppenbart skadar någon annan, så är det svårt att inte bli frustrerad av att en person som har skrivit Världens räddaste man snudd på har knarkat och supit bort sin karriär. Eller liv. Okej, inte för att det är över. Men i alla fall.

Med hänsyn till hur bra jag anser att Olle framför sina egna låtar så ska jag bespara er vad jag anser om versionerna i mycket bättre. Det är helt enkelt inte min kopp te. Jag föredrar originalen.

Hur man början dagen på fel sätt

För andra dagen i rad: inga kaffefilter. Inget kaffe.

Och så undrade Maken varför jag sa god natt och sov så gott till dottern utanför skolan.

onsdag 7 november 2012

Plötsligt händer det (jo, minsann!)

Jag aktiverar gymkortet och bokar en träningsdate med en kompis. Det finns dock inga planer på allsidig träning, det är bara löpstyrkan jag vill åt. Eller rättare sagt, jag vill förebygga eventuella skador och då är det bra att köra viss styrketräning.

Tanken på styrketräning är dock inte särskilt upplyftande. Jag vill bara springa.

tisdag 6 november 2012

Gästfotograf: Stora L.






Vi var på party i helgen - och dottern, aka hushållets sexåring, drog omkring med min kamera. Hon tog en massa bilder på gästerna också - men här är ett smakprov på de mer konstnärliga verken.

söndag 4 november 2012

Saker man kan roa sig med (eller inte)

Så samlade vi ihop oss, packade bilen, och åkte de dryga 60 milen till min mor. En resa fylld av uttråkade barn, köttbullar (hej ikea!), flygande spyor och allmänt kaos. Snart ska vi upprepa proceduren åt andra hållet. Och ångra att vi inte bokade flygbiljetter.