söndag 30 juni 2013

Saker jag inte förstår (del okänd)

Alltså, vad är det med folks skovanor? På vintern knallar folk omkring i Converse, i minus 20 grader och snöstorm (nej, jag överdriver inte). Och nu, när det är tropiskt klimat till och med i den norrländska pärlan, så går (samma?) follk omkring i boots (typ sådana här) eller höga Minnetonkas - till minimala jeansskjorts. What?

Ps. För övrigt är det skitfult med fransar på ankelhöga boots, oavsett sässong.


fredag 28 juni 2013

Efter sju år med åksjuka ungar...plötsligt kommer snilleblixten

- Jaha, nu när vi köper en sprillans ny bil...hur lång tid tror du att det tar innan vi sunkar igen den totalt?
- Tja, tre dagar innan den första spyan landar?
- Hmm.
- Vi får kanske skärpa till oss. Köpa något slags...tygöverdrag till baksätet?
- Eh, ja?
- Ja.
- Varför har vi inte gjort det tidigare?
- Säg det.
- Seriöst!
- Tja.
- Jag har inte ens tänkt på att sådant säljs längre.
- Men det är väl klart att det gör. På typ Biltema eller Laitis.
- Så varför har vi inte kommit på det tidigare?
- Ja du, säg det.

Konsumtion (i den högre divisionen)

Kring lunch kände jag att nä, nu får det vara bra för den här sässongen. Nu är det sex veckors semester.

Man skulle kanske kunna tro att jag har firat detta med ett riktigt långpass i skogen, men nej, istället åkte jag och maken och impulsköpte en ny bil. Eller, rättare sagt, vi har inte riktigt köpt den ännu utan bara tingat.

Jaja, något ska man roa sig med.

onsdag 26 juni 2013

Rensa, rensa, tralalala...

- Det kommer en snubbe och köper xx-tavlan av mig om en stund.
- Jaha, ska du sälja den?
- Ja, men vad tusan, den står ju bara i källaren och gör ingen glad. Lika bra att sälja den till någon som förhoppningsvis gillar den.
- Jo, det förstås. Vad gav du för den...?
- Det ska vi inte prata om.
- Hehe. [insert chockerande summa]
- Äh, inte riktigt. Men kan vi inte bara släppa en bomb i källaren, så att vi blir av med alla prylar?
- Åh, det är en sådan dag!
- Va?
- Har du...migrän?
- Eh, ja. Men det är i alla fall för många prylar.

tisdag 25 juni 2013

Snart så!

När rörmokaren bände loss hela avloppsstammen, från toaletten på övervåningen, genom badrummet på bottenplanet och ner i källaren, och maken tog med sig ungarna till stugan och havet så åkte jag till kontoret. Det blev en heldag med allt möjligt fix och trix. Det är alltid lite konstigt att vara på jobbet efter midsommar. Inte en student så långt ögat når - och knappt några kollegor heller. Dörrarna är låsta och endast ett ställe på hela campus säljer mat och fika. Med andra ord är det lätt att undra vad man själv gör där. Fördelen är dock att man inte har någonting annat att göra än att just jobba.

Idag skickade jag in en reviderad artikel till en tidskrift. För ovanlighetens skull kändes det riktigt kul, då reviewkommentarerna var väldigt positiva. Det är ju roligare att fixa till det sista när man får kommentarer som interesting study, and very well written manuscript, the work was done carefully och no major criticism, istället för de närmast rutinmässiga dissningarna (för så är det oftast...alla sågar alla om allt).

Snart, snart, är det semester.

måndag 24 juni 2013

Prylar, alla dessa förbannade prylar

Då och då får jag totalt psykbryt över alla prylar som omger oss. Den spontana känslan är att jag vill köra rubbet till återbruket, alternativt anordna en gigantisk majbrasa i trädgården. Hejdå alla böcker! Hejdå alla konstiga kartonger i källaren! Definitivt hejdå alla skivor! Och hejdå alla prylar som vi alldeles för sällan använder men ändå behåller (vi har i ärlighetens namn alldeles för bra förvaringsutrymmen...ungefär 70 kvadratmeter källare, ett stort garage och en bod).

De senaste åren har jag sakta men säkert betat mig igenom stora delar av huset. Jag har rensat garderober. Slängt årgångar av tidningar och magasin. Sålt möbler på Blocket.  Skänkt bort allt möjligt mellan himmel och jord (porslin, böcker, ljusstakar, leksaker, bebisprylar och kläder). Sålt smycken. Rensat gammal elektronik (ärligt...varför lägger man gamla mobiler, modem och adaptrar i en låda i källaren?). Stått på loppmarknad och krängt 50- och 60-talsprylar. Lånat ut tavlor till min mamma. Städat garaget. Ändå så finns det för mycket kvar.

Det lustiga i sammanhanget är att vi inte ens har ett särskilt överbelamrat hem. Jag tillhör inte kategorin som okynnesköper ljuslyktor eller har 20 omgångar påslakan i linneskåpet. Jag försöker konsumera genomtänkt och planerat, oavsett om det gäller gräsklippare, jeans eller kaffekoppar. Jag har i princip eliminerat mitt tidigare auktions och loppishandlande (som förvisso är miljövänligt - men som lik förbannat leder fram till en massa prylar som fyller skåp och lådor). Inte heller hyser jag hard core-ideal när det gäller minimalism (typ max 100 ägodelar eller 10 möbler*). Jag gillar saker - och jag är väldigt svag för vackra, fina och väldesignade prylar. Det är helt enkelt mängden som är problemet.

Hur som helst. Just nu är jag inspirerad av sådana här bloggar och rensar vidare.

* För länge sedan läste jag en intervju med någon av herrarna Claesson, Koivisto och Rune som menade att man klarar sig utmärkt med tio möbler i ett hem. Det vill säga: tio möbler inklusive säng, köksbord och köksstolar. Om du är uttråkad kan du roa dig med att lista vilka övriga möbler du skulle välja. 

lördag 22 juni 2013

Midsommardagen i tre delar

Del1: ett halvmarathon i ljummet sommarregn. Iväg strax efter åtta, tillbaka hos svärföräldrarna kring tio. En perfekt start på dagen.

Del 2: besök på lekland och havsbad med maken, kidsen, svågern och hans familj. Lätt kaosartat då vi inte direkt var de enda som ägnade oss åt dessa aktiviteter idag.

Del 3: kollade på stugor och dagdrömde tillsammans med maken och svärfar. Vi hade nästan impulsköpt både stuga vid havet och en båt innan vi insåg att det åtråvärda i objektet stod på en arrenderad tomt. Trots att det egentligen inte bör spela så stor roll så gick luften ur oss. Vi har redan en stuga med arrende och nog med bekymmer med det som det är. Men för några ögonblick såg jag mig själv stå på bryggan i en charmig linneklänning med en välkyld öl i näven (jag som inte ens gillar öl...). Minsann om inte håret hade blivit lite lockigt också.

fredag 21 juni 2013

Nya traditioner

Vi lämnade det utrivna badrummet och allmänt kaotiska huset bakom oss, slängde ner kläder och prylar i några väskor och körde drygt tjugo mil norrut. Mat, midsommarstång och en massa vuxna och barn i varierande åldrar. Till viss del människor som vi träffar väldigt sällan. När vi stuvade in de trötta barnen i bilen igen så konstaterade en av dessa fina människor att vi nog har en ny tradition - och så är det förhoppningsvis.

Sonen var för övrigt helnöjd med dagens aktiviteter. Efter några timmar hamnade han i ett av barnens rum...ett rum där det både fanns en massa fina bilar och en stor Buzz Lightyear. Buzz! Vem kan motstå Buzz?

I morgon ska jag ägna mig åt en av mina egna traditioner, nämligen att springa långpass när de flesta fortfarande ligger och sover.

onsdag 19 juni 2013

Fokus, fokus

Tar ett djupt andetag och försöker fokusera på det sista jobbprylarna innan semestern.

Viktigt och kul intervju i morgon. Slutmanus till en tidskrift i nästa vecka. Komma ihåg att prata med en kollega. Skicka in en anhållan till högre instans. Examinera den sista uppsatsen i terminens skörd. Maila några besked. Packa ihop sommarens lektyr. Bära ut blommorna i köket (de är alltid finare när jag hämtar tillbaka dem efter semestern...de som jobbar på sommaren verkar gilla att pyssla med kollegornas växter).

Men snart är det semester.

söndag 16 juni 2013

Plötsligt händer det (på alla möjliga fronter)

En rörmokare kommer och river ut toalett och handfat från badrummet. Maken river ut nästan 70 år av våtrumsmattor, gipsskivor, tapeter och masonit (och även en del fukt och mögel, dessvärre). En barnvakt dyker upp som en skänk från ovan och vi får en helkväll på Rex med bästa vännerna.

I morgon blir det ett telefonsamtal till försäkringsbolaget. Jaja, det löser sig på något sätt.

onsdag 12 juni 2013

Mammasamvetet

Dottern hade sin första skolavslutning igår och jag var, i snudd på vanlig ordning, inte på plats. Och det kändes i ärlighetens namn så där. Jag reser inte jättemycket i mitt jobb, men under en normal månad så är jag nog iväg någonstans vid något tillfälle. Inför jul och sommarledigheter tycks dessa resdagar alltid krocka med luciafirande, föräldrafikor och diverse avslutningar, vilket gör att det oftast är Maken som är med på dem. Men jag jobbar på att inte ha alltför dåligt samvete. Visst är det tråkigt att missa fina ögonblick - men samtidigt så måste jag vara ärlig mot mig själv och inse att jag de allra flesta dagar finns på plats och är en del av det som händer. Jag tror även att det är en typisk mammagrej att ha dåligt samvete över en missad skolavslutning. Allt går inte att styra eller boka om. Lika lite som det går att vara på topp i allt. Både jag och Stora L. måste ha rimliga förväntningar på oss själva (och jag tror faktiskt inte att hon tycker att det är så konstigt - hon har två lika delaktiga föräldrar, så ibland är det jag som är med och ibland är det hennes pappa).

tisdag 11 juni 2013

Vardag

Läser uppsatser. Väljer kakel till badrummet. Steker köttbullar. Förbereder en intervju. Kollar på stuga till sportlovet (jodå, det kommer en vinter också...). Loggar in i ett planeringsverktyg som jag nästan, men bara nästan, glömt bort. Stryker skolavslutningsklänning. Vattnar trädgårdsland. Packar grejer. Sparkar fotboll med sonen. Längtar efter semester.

lördag 8 juni 2013

Plötsligt händer det: stughäng



Till slut tog vi oss till stugan, den stuga som under det senaste året (eller kanske ännu längre tillbaka) mest har varit ett dåligt samvete. Vi är där alldeles för sällan och orkar inte fixa klart allt som borde fixas klart. Vår stuga är på många sätt alldeles underbar. Den ligger jättefint och är mycket charmig (i alla fall om man gillar vitmålad råspont, skogsträdgårdar och falusvarta fasader). Samtidigt så är den väldigt opraktisk med två förhållandevis små barn, vilket nog är en av anledningarna till varför vi är där så pass lite som vi är. Det är trångt. Vi har utedass. Trädgården är mer eller mindre livsfarlig, då den har en brant slänt ner mot en å.

Hur som helst. Idag köpte vi lite fikabröd på vägen, käkade lunch på golfklubben, hängde i stugan, skickade iväg Maken på en golfrunda, badade i havet, hängde lite till i stugan och hade det allmänt bra. Sonen sprang tvärs över stranden och vrålade:
- KOM IGEN MAMMA! ÄLSKAR VATTNET!
Och dottern ville inte åka hem när det blev dags för det.

Kanske blir det mer och bättre stughäng i år än förra året. Kanske tar vi tag i saker och ting och gör stugan en smula mer praktisk. När jag väl är där så påminns jag hur mycket jag tycker om både stugan och platsen.


tisdag 4 juni 2013

Tid

För ganska exakt tio år sedan stod jag i ett imulsköpt hus, fullt av ouppackade flyttkartonger. Utanför fanns en trädgård som såg ut som en djungel. På en fönsterbräda låg min stora fina leguanhane och spanade ut över sina nya domäner. Jag hade packat ihop mitt liv i Stockholm, bytt jobb, och transporterat bohaget 67 mil norut.

Jag hade ärligt talat inte en aning om det var en bra eller dålig idé. Lika lite hade jag en aning om att jag några månader senare skulle ha en sambo, eller att jag ett par år senare både skulle bo i ett annat hus, i samma stad, och ha barn. Mycket blev väldigt bra - men på sätt och vis är jag faktiskt glad över att jag just då inte visste hur pass lång tid det skulle ta ett etablera sig i en annan landsända i vuxen ålder. Hur lång tid det skulle ta att knyta nya vänskapsband, som inte bara var till bekanta, eller att finna platser som känns hemma. För det har tagit tid.

söndag 2 juni 2013

Jaja, jag gör annat också (ibland)

Om någon, mot förmodan, är nyfiken så finns det en redogörelse för lördagens äventyr på den andra bloggen. Nu ska jag tänka på annat än löpning (säkert i...flera dagar).