tisdag 30 juli 2013

Saker man kan göra på semestern (del 7)


Man kan dra till Norrbotten,


släppa lös barnen på kalfjället


och blicka bort mot Kebnekaise (som dock syns dåligt på bilderna, det var för mycket soldis).

torsdag 25 juli 2013

Saker man kan göra på semestern (del 6)


 Man kan hänga hemma, betala räkningar, försöka jobba en stund 
och bli effektivt hindrad av en liten gosse.

onsdag 24 juli 2013

Saker man kan göra på semestern (del 5)


Man kan dra till stugan,


hänga vid havet


 och vira in ungarna i badlakan.

tisdag 23 juli 2013

Saker man kan göra på semestern (del 4)


Man kan turista på riktigt turistiga ställen, 


kolla lite grann på djuren,


besöka barndomens badplatser


och stoppa ner ungarna i vattnet.

Saker man kan göra på semestern (del 3)


Man kan äta ännu mera glass


och avsluta en alldeles fantastisk middag med hjortron.

söndag 21 juli 2013

Saker man kan göra på semestern (del 2)


Man kan rida på trähästar,


hänga på lekplatser, 


klättra i stora nätpyramider,


och bli jagad av fåglar på rastplatser.

lördag 20 juli 2013

Saker man kan göra på semestern (del 1)


Man kan äta kopiösa mängder med glass,


äta luncher på värdshus,


hänga i nya hoods,



 besöka slott, 


försöka övertyga sonen om att det är kul att gå in,


kolla på konst,


och hänga på utflyktsmål i duggregn.

fredag 19 juli 2013

Kakel, oh kakel!

Plötsligt har jag en enorm förståelse för folk i skumma brittiska dokumentärer, folk som tänder på...ehh, märkliga artefakter och situationer. Vårt sprillans nya badrum är så läckert att jag nästan vill hångla upp det. Efter åtta år med de aprikosa plastmattorna är upphetsningen påtaglig. (Fast det kanske är det där nästan som utgör hela skillnaden?)

onsdag 17 juli 2013

Home sweet home

Så är vi hemma igen, efter en dryg vecka i trakterna kring min mor. En vecka med utflykter, besök, middagar, bad, shopping och allmänt flängande. Jag har sprungit ett antal mil i de skogar som jag orienterade i som tonåring. Barnen har umgåtts med sin mormor. Maken har spelat någon golfrunda. Vi har kollat på djur, slott och åkt båt. Men som sagt, nu är vi hemma. Hemma med tre ton tvätt, ett antal ouppackade väskor...och ett alldeles sprillans nytt badrum (som nästan är färdigt).

Det är lustigt att det nästan alltid är ännu skönare att komma hem än vad det är att åka bort - trots att det sistnämnda är så efterlängtat. Just nu vill jag bara sova mellan mina egna lakan, klippa gräsmattan, plocka några jordgubbar och fixa i ordning efter hantverkarnas framfart i huset.

lördag 13 juli 2013

Ögonblick

För några ögonblick möts det gamla och det nya livet, på några soldammiga gator i Hufvudstaden. Ett stamhak, som visar sig vara sommarstängt, trötta barn med plåster på knäna. En påse med en alldeles underbar silvrig klänning och en liten röd bil i handen. Kaffe och båtar. Turister och varm hud.

När jag passerar gamla hoods drar vemodet förbi, för några korta ögonblick, men just nu är det fullt tillräckligt att göra korta nedslag och besök. Jag vill inte sitta på tunnelbanan kvart i åtta en tisdagmorgon i november, veckohandla på Prisextra vid Norrtull eller jobba i de stora blå husen. Inte nu, kanske någon annan gång.

torsdag 11 juli 2013

Sju, sju, sju!

Det är svårt att förstå men i morgon fyller fina L:et sju år. Fatta, sju! Hon är galet peppad och har beställt hemmagjord jordgubbstårta av sin mormor. Kanske blir presenterna bra, kanske inte. Men oavsett det så är det stort att fylla sju år och snart börja i skolan på riktigt (och inte bara gå i sexårs/förskoleklass).


lördag 6 juli 2013

Saker man kan ägna sig åt (livet i Norrland)

Klockan åtta en lördag morgon stuvar man in familjen i bilen och kör 27 mil till närmaste Ikea, för att plocka upp två badrumsskåp, några mattor och lite allmänt krafs. Sedan pular man i ungarna ett berg med köttbullar och åker 27 mil hem igen.

fredag 5 juli 2013

Åtminstone just nu

Här hemma är det ju byggkaos just nu, ett kaos som gör att vi inte direkt har prioriterat att städa huset. Visst har vi dragit något varv med dammsugaren och plockat undan grejer, men i övrigt känns det ganska poänglöst. Idag, när snickaren/plattsättaren hade åkt hem, så fick vi dock nog av allt byggdamm och storstädade huset från övervåningen ner till källaren. Verkligen storstädade. Dammsög. Vädrade. Skakade. Skurade. Torkade. Plockade. Och skurade lite till. Strunt samma att vi har täckpapp på halva nedervåningen och ett halvklart badrum - nu är det i alla fall skinande rent och befriande undanplockat. Åtminstone för en kort stund.

Jag fixar verkligen inte att bo i röriga och ostädade hem. Det är som om någonting ligger och skaver i medvetandet hela tiden. Och ja, jag inser att alla inte fungerar på det viset.

torsdag 4 juli 2013

Livet med badrumsrenovering

- Vi stänger av vatten och avlopp nu!
- Eh...ja. Hur länge dårå?
- Resten av dagen. Vi hinner nog koppla på det innan vi går hem.
- Eh...okej.

Det är lite pyssligt att inte ha vatten och avlopp med två ungar hemma. Yttepytte pyssligt, till och med en aning besvärligt. Men, men, snart får vi ett sprillans nytt och skinande blankt badrum (eller som maken uttryckte det: ett badrum som blir rent när man städar det).

Saker man kan ägna sig åt (hey, det är tydligen semester)

Sedan några dagar tillbaka har vi semester. Vad ägnar vi den åt? Huset är upp och nedvänt av hantverkare, trädgården ett kaos och stugan har vi inte hunnit åka till. Nåja, dottern cyklar, maken har spela några golfrundor, jag springer så gott som varje dag och sonen har upparbetat en besatthet av tåget Thomas. Snart blir det kanske lite mer semestrigt.

tisdag 2 juli 2013

Livet (och allt det man inte berättar om)

En närmast evig fråga i bloggar, och för bloggare, är hur pass privat, utlämnande, ärlig och öppenhjärtlig man kan och bör vara. Är man för privat och gränsdragande är inte det bra. Är man alldeles för transparent, öppen och utlämnande...så är inte heller det bra. Trots att det allra flesta begriper att bloggar är valda utsnitt av en människas liv, åsikter och erfarenheter så smyger det sig på förväntningar om mer. Emma/att vara någon fru skriver väldigt bra om detta, om hur hennes val utgår från henne som människa - från vad hon känner är privat för henne.

Jag kan inte låta bli att reflektera över detta när jag läser de texter som jag har skrivit på mina olika bloggar, under de senaste sex åren. På ett sätt så speglar bloggarna mycket av det som har hänt. Vi har fått två ungar. Jag har bytt jobb. Vi har renoverat en stuga. Jag har hängt på stränder och sprungit marathon. Jag har funderat över prylar, konsumtion och individens inneboende möjligheter. Och så vidare. Samtidigt så finns det stora hål, av allt det som jag av olika anledningar inte har velat dela med mig av. Om den där konlikten som har präglat så mycket. Besvikelser över sådant som runnit genom mina fingrar. Det oväntade beslutet som aldrig går att göra ogjort. Rädslan och sedermera också lättnaden som har följt mig i snart två år. Och många andra saker.

Att saker lämnas ute från en blogg är för mig helt självklart - men det som slår mig är att det inte är givet vad som känns privat eller ej. Exempelvis kunde jag, efter ett tag, skriva om vår ganska jobbiga kamp för att få ett syskon till L. Men många saker utelämnar jag av två skäl; jag vill inte blanda in mitt yrkesliv i bloggen (även om jag ibland kan skriva om det i allmänna ordalag) eller lätt identifierbara människor i min omgivning. Det gör att det inte bara är jobbiga eller typiskt privata saker som hamnar utanför - utan också glädjetjut och exalterade ögonblick. Det kan jag tycka är lite synd. För då kommer ni aldrig att få veta varför jag stod på Kastrup och grät förra hösten. Av glädje och en smula sorg. Så som livet är.

måndag 1 juli 2013

Insert: vacation mode

Hoppsan, det är semester! Både jag och maken står handfallna och gnuggar oss yrvaket i ögonen. Vad ska vi hitta på nu? För säga vad man vill men semesterplaner är inte vår starka sida. Det vi vet är att vi ska göra:

- hälsa på min mamma och hänga lite planlöst kring Mälaren
- åka på bröllop i Norrbotten
- åka till Åre och Östersund (när jag ska springa ett fjällmarathon)
- fixa klart några grejer i huset
- hänga lite grann i den opraktiska stugan.

Men vi har sex veckors semester, så något mer borde det bli.