tisdag 15 maj 2007

Kvinnor som kollektiv eller ej?

Läs denna artikel, med en intervju med Lotta Snickare. Det är ett allvarligt problem att kvinnor nedvärderar sina prestationer, kunskaper och förmågor utifrån maskulina normer. Däremot så tror jag inte på Lottas idéer om att orsakerna står att finna i den ökade individualiseringen i samhället. Det måste finnas sätt att både bryta ner dominerande stereotyper om kön (exempelvis beträffande prestationsförmåga eller "naturlig" fallenhet) och att samtidigt ge utrymme för individuella bedömningar. Att inte vilja bli bedömd utifrån en maskulin norm är inte samma sak som att vilja bli bedömd utifrån en feminin motsvarighet. Motståndet till detta behöver dock inte innebära att man har antagit en maskulint negativ bild av det egna könet - utan att man vill bli bedömd som en människa, oavsett kön. Detta är dock ett privilegium som i vårt nuvarande samhälle främst gäller män - och det är någonting som måste förändras.

2 kommentarer:

Lotta sa...

Har lite svårt att se varför individualisering skulle vara så farligt. Att gå tillbaka till det lönesystem som var förr i skolans värld lockar mig INTE.

Visst är det lång väg kvar till total jämställdhet men hur kan den påskyndas genom att vi går ihop till en enda massiv klump? Lever kanske i en skyddad värld för att kunna säga något i ämnet men jag hoppas vi kan bli bedömda som individer och inte som män eller kvinnor.

Anonym sa...

hermes outlet
hermes outlet
off white jordan
off white
kd 12
kobe byrant shoes
off white outlet
off white nike
jordan 1 low
yeezy outlet