fredag 19 september 2008

Kvotering

Gårdagens snyftvals var att tjejer blir diskriminerade i urvalet till högre utbildning. I don't get it.

Ja, det sker kvotering av underrepresenterat kön vid lika meriter. Detta är för övrigt standard inom offentlig förvaltning i Sverige och gäller när ett kön utgör mindre än 40 procent. Det är ett politiskt beslut som man kan diskutera innehållet i. Det är dock en tydlig och begriplig princip, utifrån generella jämställdhetsmål.

Korten blandas lätt ihop i denna diskussion. När man söker till högre utbildning finns det sedan länge ett flertal urvalsgrupper. Om man exempelvis söker in på betyg från folkhögskola så hamnar man i en förhållandevis liten urvalsgrupp, som dock ska motsvara andelen som söker på denna typ av betyg. På ett fåtal utbildningar krävs det full pott oavsett vilken urvalsgrupp man tillhör - och då måste man ha någon form av urvalsprincip vid lika meriter. Är det mer känsligt att tjejer sorteras bort från veterinärutbildningen - än att exempelvis många förskolor kvoterar in manlig personal? Känns det bättre att bli lottad rakt av, vid lika meriter?

För övrigt, nu när jag ändå håller på och gnäller, anser jag inte att det är lika meriter att läsa upp betyg till full pott på Komvux som att ha detta betyg direkt från gymnasiet. Komvux är ett viktigt komplement och bör finnas som en andra chans. Det är dock inte samma sak. (Om jag inte har helt fel så kommer detta att ändras, eller har till och med gjort det från och med hösten, så att kompletterade betyg får ett annat "meritvärde" än vanliga gymnasiebetyg. Det tycker jag är bra. Elitistiskt? Ja, kanske. Detta berör dock ett mycket litet antal utbildningar i Sverige. På de allra flesta är det bara att promenera rakt in om man har fullständiga, eller åtminstone hyfsade, betyg. Vilket jag för övrigt tycker är alldeles utmärkt.)

Inga kommentarer: