fredag 6 mars 2009

Dissonans

Messerschmitt, a.k.a. hemliga morsan, sätter åter igen fingret på den rätta punkten. Denna gång på Jan-Emanuels prissättning vid uthyrning av hus och lägenheter. Det här är nämligen någonting som jag ofta funderar över: varför ansluter sig inte folk till ideologier som stämmer överens med deras värderingar och ageranden? Livet blir bra mycket lättare då. Det blir mindre kognitiv dissonans.

Jag lyckas inte uppbåda särskilt upprörda känslor över Jan-Emanuels agerande. Det är mest...intressant.

3 kommentarer:

S sa...

Människor ansluter sig till ideologier där de har lyckats få sig en hög ställning. Där någon lyssnar på dem. Där människan får makt, där trivs den. Vare sig det stämmer överens med dennes egna värderingar.

Tror i alla fall jag, till viss del.

I J-E fall -vem vill inte ha pengar? Sosse eller moderat eller vad du nu må vara, så styrs vi ändå på något vis av pengar.

Världen enligt J. sa...

Jo, men det är ju det som är problemet: att folk väljer den enklaste vägen. J-E skulle antagligen ha blivit en bättre folkpartist eller moderat än socialdemokrat, om han bara iddes stå för sina värderingar. Det blir så märkligt om man den ena dagen ska propagera för allmännyttan och prissättning utifrån bruksvärde och nästa dag ska gå hem och bygga på sitt fastighetsimperium... Han har en ganska imponerande samling fastigheter.

S sa...

Absolut!