söndag 11 juli 2010

Kryddiga frikadeller i tomatsås






Bastomatsås
1 hackad gul lök, alternativt ett par charlottenlökar
2 rivna vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
Några matskedar tomatpuré
2 teskedar socker
1 matsked torkad oregano
1 matsked rödvinsvinäger
Salt
Peppar

Bryn lök och vitlök i rejält med olivolja, tills löken är blank. Tillsätt strösocker, oregano, tomatpuré och krossade tomater. Låt puttra i någon timme eller två. Smaka av med rödvinsvinäger, salt och peppar.

Kryddiga kötbullar/frikadeller
500 gram köttfärs (nöt, kalv eller lamm - det går lika bra vilket som, även om smaken blir ganska olika)
1 ägg
1,5 deciliter mjölk
En knapp deciliter ströbröd
Några rivna vitlöksklyftor
1 tesked torkad koriander
1 tesked torkad spiskummin
1 finhackad chili (alternativt 1 tesked torkat cilipulver eller ett kryddmått kajenpeppar)
Några matskedar finhackad persilja (helst bladpersilja, men även krusig går bra)
Om man vill ha köttbullarna mer spicy så går det fint att byta ut chilin mot 1-2 matskedar grön eller röd currypasta.

Blanda mölk och ströbröd och låt dra en liten stund. Blanda ihop detta med övriga ingredienser och forma till små köttbullar. Koka köttbullarna/frikadellerna i tomatsåsen i c:a 8 minuter.

Strö över hackad färsk basilika. Servera med pasta!

Just idag blev det dock frikadeller utan chili eller currypasta. Likaså så blev det ingen basilika, då den var slut.