måndag 12 juli 2010

Sweet chili-marinerad lax, tsatsiki och bulgur





Det här är inte en matblogg. Men...just nu i sommarvärmen så orkar jag inte tänka på så mycket annat än mat, hav och en och annan roman. Dagens middag blir sweet chili-marinerad lax, tsatsiki och bulgur.

Sweet chili-marinerad lax
3 matskedar sweet chili
3 matskedar olivolja
1 pressad lime (alternativt en halv pressad citron)
Blanda marinaden och stoppa ner några laxfiléer. Låt dra i några timmar och grilla dem försiktigt (typ några minuter på varje sida). Det är bättre med knappt genomstek/grillad lax än för hårt tillagad...

Tsatsiki
1 urkärnad (och ev. skalad) finhackad gurka
2-3 deciliter turkisk yogurt
2-3 rivna vitlöksklyftor
1 matsked olivolja
1 kryddmått socker
1 tesked havssalt
Finhackad persilja eller mynta

Receptet på tsatsiki är från en av mina mest använda kokböcker, Meze. Den ser ut som en värdelös presentkokbok, men den har fantastiska recept på allt från lammbullar och taboulle till just tsatsiki.

3 kommentarer:

Alex sa...

Tzatsiki på turkisk yoghurt, är det gott? Undrar hon som äter Greklands stolthet dagligen (åtminstone på sommaren).

Världen enligt J. sa...

Oh yes! Bara lite krämigare än vanlig, eller grekisk, matyogurt.

Alex sa...

Jag har gått och tänkt på ditt recept hela dagen, på allvar. Ska pröva. Funderar också på hur det kan smaka utan vinäger. Ska pröva i morgon!