Recept är ofta bra underliga. Om man gör en gryta, på 1-1,5 liter vätska, och receptet anger att ett lagom mängd krydda (exempelvis oregano, timjan eller dragon) är 0,5 tesked - vad vill man uppnå då? Att det inte ska smaka någonting? Eller 1 vitlöksklyfta på samma mängd vätska? Eller fem pepparkorn? Eller ett lagerblad? Det är ju en sak om det en massa olika kryddor, då kan det ju vara lämpligt med en halv tesked. Men ofta är det bara en eller två kryddor. Milda kryddor dessutom.
En annan obegriplighet är angivna koktider. Varför påstås det ofta att en lammgryta ska koka 25-30 minuter, när det nästan alltid krävs 2-3 timmar (eller ännu längre tid) för att den ska bli god? Eller att det går att tillaga "grytbitar" på samma snåla tid? Det blir ju apsegt och tråkigt.
Salt däremot - det ska man vanligtvis ösa i!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar