lördag 8 januari 2011

Läst under 2011 (del 3)

Titel: En dramatikers dagbok
Författare: Lars Norén
Antal sidor: 1680 (japp, du läste rätt!)
Förväntningar: medium - svärfar hävdade att den är fantastiskt underhållande, men jag hade inga direkta förväntningar på Norén som författare. Jag hade sett någon enstaka pjäs av honom på tv, men det var allt.
Handlar i grova drag om: Norén dokumenterar valda delar av sin vardag, bitvis i minutiös detaljrikedom. Han skriver, har ångest, blir förälskad, fikar, dumpar frugan, hänger i Oslo, skvallrar om kollegor, översätter, renoverar sitt hus på Gotland, har mer ångest, blir kåt, köper japanska kostymer, hänger i Berlin, skvallrar lite till, fikar, har ångest över Malexander, åldersnojar, köper mer japanska kläder, hatar Dramaten, skriver, käkar sushi, möblerar om, köper plantor, irriterar sig på hantverkare, blir förälskad, köper väskor på Granit, umgås med döttrarna, hatar DN, åldersnojar, käkar mer sushi, lyssnar på jazz, köper Acne-jeans, köper prylar på Muji, hänger i Paris, har förädraångest, köper japanska t-shirts, planterar träd, längtar efter fler barn, skriver, har pengaångest, kränger pjäser, regisserar, åldersnojar, hänger i Oslo, renoverar, köper skrivmaskiner, går till privatläkaren, har sex, fikar, skriver, hänger i New York, har ångest, avhyvlar Leif Zern, Kerstin Ekman och Ingemar Bergman, åldersnojar, hatar Dramaten, älskar sina barn, köper fler väskor på Granit, skriver, hänger i Paris, kollar på Richter och har kopiöst mycket ångest.
Så tycker jag: Det här är en fullkomligt manisk bok. Vad som är sanning och fiktion, vad som har utelämnats och redigerats, finner jag ointressant. Det går utmärkt att läsa En dramatikers dagbok som en roman. En galen, självupptagen och sjukt underhållande roman. Bitvis består den av långa uppräkningar (av saker, priser, människor, handlingar, platser och situationer). Bitvis bestå den av detaljerade analyser, av allt från dagsaktuell politik till kollegors arbeten. Jag tror att det är mycket få författare som skulle ro ett sådant här projekt i hamn, utan att förlora läsbarheten. Och det här är inte bara läsbart utan extremt läsvärt. Heja Lars!
Betyg: 5 av 5

3 kommentarer:

Josefine sa...

Ja den där boken alltså. Det var som att kliva ned i ett varmt bad. Jag glömde allt annat så fort jag la mig i soffan med den.

Världen enligt J. sa...

Ja, vilken bok! Jag är fortfarande i någon slags chock. Både över dess kvaliteter och det faktum att jag kan gilla någonting så...gubbsjukt.

Karin sa...

Håller på med den just nu, man blir ju helt fast. Bara en dag till tänker man och så är man uppe och läser till midnatt...
Perfekt läsning för mig som har nyfödd bebis och hinner läsa lite grann då och då men med många avbrott.
Dock tycker jag att den är ganska deppig. I alla fall där jag är just nu, han håller på och ska bryta upp med C och det är mycket ångest.