onsdag 26 januari 2011

Läst under 2011 (del 5)

Titel: Easter Parade
Författare: Richard Yates
Antal sidor: 283
Förväntningar: Höga! Yates Revolutionary Road är ju en fantastisk bok - och jag fullkomligt älskar bittra cyniska amerikanska medelålders författare. Särskilt om de skriver om neurotiska akademiker, författare och konstnärer, helst med livskris och fullt utblommad självömkan.
Handlar i grova drag om: Easter Parade handlar om två mycket olika systrar och deras obehagliga och självupptagna mamma. Den ena systern gifter sig ung, får tre barn, flyttar ut på landet och blir hemmafru av klassiskt amerikanskt snitt. Maken visar sig vara första rangens skitstövel och hustrumisshandlare - men hon väljer ändå att stanna kvar, i allt djupare självförnekelse och alkoholism. Den andra systern väljer den akademiska banan. Hon läser på college och inleder sitt vuxna liv som en ekonomiskt självständig och sexuellt frigjord kvinna. Männen och jobben avlöser varandra. Oftast väljer hon att bryta upp när relationerna blir för allvarliga eller inskränker hennes frihet. Men i likhet med paret Wheeler i Revolutionary Road så finns det inga lyckliga relationer - eller lyckliga slut. Tiden kommer i kapp och kvinnans öde tycks vara att fastna i en återvändsgränd. En medelålders kvinna är dömd att bli ratad, både romantiskt, sexuellt och professionellt, oavsett hur självständig, framgångsrik, snygg eller intelligent hon är. Vägen mot undergången är spikrak.
Så tycker jag: Det här är ingen bok som man läser för att stärka sin tro på mänskligheten. Den är i själva verket djupt obehaglig. Personporträtten (som Yates är mest känd för) är närgångna, nakna och avslöjande. Berättelsen förs fram med en lätthet och transparens som är förbryllande med tanke på innehållet. De sista sidorna är (innehållsmässigt) så vidriga att jag nästan ville kräkas när jag läste dem. Men det är bra. Förbannat bra.
Betyg: 5 av 5

4 kommentarer:

Bondhustrun sa...

jag håller med på alla vis. Fantastiskt bra.

Jenny / Ekomamma i stan sa...

Läste också denna nyligen, och fy vad den var bra, men som du skriver lite obehaglig också.

Världen enligt J. sa...

Obehaglig. Och fantastiskt bra!

Josefine sa...

Jag måste definitivt leta upp Easter Parade i röran här på en gång!