onsdag 9 februari 2011

Läst 2011 (del 7)

Titel: Utrensning
Författare: Sofi Oksanen
Antal sidor: 362
Förväntningar: kan de vara högre? Baby Jane och Stalins kossor tillhör de senaste årens största läsupplevelser. Ge Oksanen vartenda litteraturpris i hela världen!
Handlar i grova drag om: Utrensning är en klassisk "kvinnoroman", eller för all del feministisk kvinnoroman, om tre generationer estniska kvinnor. Den handlar om Aliide och hennes syster Talvi, Tavis dotter Lena och Lenas dotter Zara. Det är en historia om svek, familjehemligheter, utsatthet och överlevnad mot alla odds. I likhet med Steve Sem Sandbergs roman De fattiga i Lodz är det också i hög grad en historia om vem man kan bli under totalitära omständigheter, när allt till slut handlar om överlevnad - när moral och ideal smulas sönder till ingenting. Det finns inga vinnare, bara förlorare.

Historien tar sin början i hur Zara dyker upp utanför Aliides ensliga gård, misshandlad, blodig och i ett på alla sätt miserabelt skick. Zara är på flykt från sin våldsamma hallick och det enda personliga föremål hon har med sig är ett fotografi föreställande sin mormor, Aliides syster Talvi. Det dröjer dock ett tag innan det går upp för Aliide att Zara är någon annan än en utsatt främling med okända motiv. Vart efter får vi både Zaras brutala historia, om hur hon hamnar i ett helvete av trafficking och våld, mamma Lenas brutala uppväxt och de båda systrarnas kärlek till samma man och Aliides ödesdigra svek. I likhet med Stalins kossor vävs dessa historier samman med en historielektion om Estlands historia och frihetsrörelsen.
Så tycker jag: till en början fann jag historien oväntat seg att komma in i - men sedan vände det hela. Det här är, i likhet med Oksanens övriga böcker, häpnadsväckande stor litteratur. Det är blodigt, brutalt och explicit. Det finns ingenstans att gömma sig, vare sig för läsaren eller för den lilla flickan Lena i kommunhusets källare (vilket är en av de få scener som inte skrivs ut explicit, men det behövs inte för att man ska förstå vad som händer där).
Betyg: 5 av 5