måndag 11 april 2011

Den kollektiva lögnen om den femte årstiden

Här uppe i norr finns det ett klart överreklamerat begrepp: vårvinter. The locals påstår att det är en femte årstid, men sanningen är att det bara är ett fult knep för att dölja att det egentligen bara finns tre årstider i Norrland. Först är det vinter, vinter, vinter, vinterhelvete, sjuhelvetetes jävla vinter och vinter som aldrig tar slut. Sedan smälter snön och isen går på älven. Det tar ungefär en eftermiddag (i maj...) och sedan är det sommar. Sommaren är kort, nyckfull och tveksamt varm. Ibland drar den så kallade ryssvärmen in, men det är långt ifrån varje år. I september och en bit in i oktober är det höst. Den är också kall. Sedan börjar vintern om igen.

Men som sagt, The Locals hävdar att det både finns vår (som ingen riktigt kan säga när den inträffar, eventuellt handlar det om 15 minuter i maj) och vårvinter (som ungefär inträffar nu, när det fortfarande är snö men börjar bli varmt). Kanske var det vårvinter just idag, när det plötsligt var 13 grader i skuggan och riktigt skönt ute? Men med tanke på att det sannolikt kommer att snöa inom ett par dagar så vidhåller jag. Här finns det bara tre årstider.

Ps. Det finns många skäl till att bo i Norrland. Vintern, kylan och mörkret hör dock inte till dessa.

3 kommentarer:

Alex sa...

Du har ju annat att jämföra med!

Annika i Colombia sa...

Född och uppvuxen i Umeå som jag är måste jag ändå slå ett slag för vårvintern som en egen årstid. Däremot våren. Sjukt överreklamerad, den är precis som du beskriver den. Jag fattade inte grejen med den årstiden förrän jag flyttade till Uppsala för att plugga vid 22 års ålder.

Världen enligt J. sa...

AMO: Exakt! Om Umeåborna hade något att jämföra med så skulle de inse att riktig vår är någonting annat än de där 15 minuterna som eventuellt inträffar i maj :D

Annika: jag är fortfarande tveksam. Är det inte bara ett mentalt knep för att stå ut med att det fortfarande är vinter...fast lite ljusare och finare?