lördag 25 februari 2012

Dagens i-landproblem (eller kanske ändå inte?)

Igår var jag och kollade på Lille O:s förskola. Det är en förskola som ligger helt galet till, i relation till hem och jobb, och som vi inte har valt aktivt. Då kommunen verkar vara helt oförmögen att räkna ut hur många förskoleplatser som behövs, samt var dessa rimligen bör lokaliseras, så har vi inte mycket till val. Endera tar vi den erbjudna platsen eller så väntar vi till augusti/september (det vill säga: ytterligare fem till sex månader). Det är lite intressant att hänvisas till en förskola som bokstavligen ligger på andra sidan stan, då det just nu råder en intensiv lokaldebatt om föräldrar som skjutsar sina barn till skolan/förskolan med bil. Från att vi normalt sett promenerar eller cyklar till L:s förskola och sedan vidare till jobbet (och ett antal timmar upprepar proceduren igen) så kommer vi nu att köra bil ett par mil per dag. Det finns ingen tidsmässig rimlighet i att gå, cykla eller åka kommunalt mellan hemmet, de två förskolorna (ja, L. går ju i en annan förskola) och arbetsplatsen.

Extra surt känns det när vi har valt (läs: spenderat ett antal miljoner) på att bo nära jobbet, just för att inte ägna en massa onödig tid på att transportera oss kors och tvärs i stan en normal vardag. Men...jaja. Förhoppningsvis gäller det här bara några månader.

Och förskolan såg helt okej ut.

Innan någon påpekar det: nej, jag tycker inte att man måste vara glad, nöjd och tacksam för att man blir erbjuden förskoleplats under vilka förutsättningar som helst. Visst - Sverige är ett land med väl utbyggd barnomsorg - men den finns till för att underlätta för att föräldrar ska kunna kombinera föräldraskap och förvärvsarbete/studier - även om förskolan också har ett viktigt pedagogiskt uppdrag. Förskoleverksamheten finansieras till största delen genom skatteuttag, och till en mindre del genom direkta avgifter, och är med andra ord inte någonting som vi får av samhället. Skola, vård och omsorg är någonting som vi betalar för - även om vissa bidrar mer än andra (vilket är helt i sin ordning) - och därför är det också någonting som vi har möjlighet att ställa krav på.

Inga kommentarer: