onsdag 19 december 2007

Duktig flicka?

Aftonbladet kör just nu en kampanj som går ut på att kvinnor ska sluta vara "duktiga flickor". Jag blir lika irriterad varje gång (ja, det är ju inte första gången en kvällstidning kör denna typ av kampanj). Kampanjen borde istället gå ut på att män ska sluta åka snålskjuts. På kvinnor och på varandra.

Självklart är det ett problem att kvinnor ofta tar på sig dubbelarbete - både oavlönat och otackat. Kvinnor vab-ar, lägger in julsill, fixar julklappar åt hela familjen, stryker skjortor - och ungefär fem tusen saker till - samtidigt som de försöker vara framgångsrika på jobbet och som människor i största allmänhet. Männen får ofta grillade sparvar som flyger in i munnen på dem (för att använda en sliten metafor).

Jag tror faktiskt inte att det är bra att säga att kvinnor ska sänka sina ambitioner. Och jag tror inte ett skit på att en fjärdedel av alla vuxna kvinnor löper risk att bli utbrända* (och är "uttänjda" som Aftonbladet skriver). Det luktar minst sagt lite...unket. Att man som kvinna ska nöja sig med mindre och ha lägre ställda förväntningar. För vem/vilka skulle vinna på det? Inte är det kvinnorna i alla fall (som skulle förlora både på arbetsmarknaden och i privata relationer). Kvinnor bör istället ställa krav och sätta ribban högt. Att vara en diktig flicka är faktiskt någonting bra!

(* detta betyder inte att jag förnekar att det finns personer som är utbrända, såväl kvinnor som män. Men jag ställer mig mycket tveksam till att det skulle vara så pass många som befinner sig i en reell faroson. Om det är de talen som det handlar om så är det någonting annat än utbrändhet. Frustration, missnöje, stress, orealistiska förväntningar - men inte utbrändhet.)

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har så rätt. För problemet med att sänka ambitionerna är ju att det som sliter ut (och inte fördelas jämlikt)inte endast gäller saker som kan skäras bort ur livet såsom att inlägga 20 sorters sill, fixa det bästa barnkalaset med den mest fantastiska tårtan, inte köpa burkbarnmat osv osv men det gäller också allt det som måste ingå i vardagslivet som tvätt städning etc. Varför måste kvinnorna sänka sina ribbor och inte männen höja sina? Visst vet jag att det finns kvinnor som har allt för höga ambitioner och skulle må bra av at sänka ribban men i de allra flesta fall så är ju det som tär att man måste tjata på maken om de mest vardagliga saker.