tisdag 29 juli 2008

Nakenfisar

Under de senaste veckorna har jag och maken gjort en del iakttagelser när det gäller nakenfisar på badstranden. Vi har ju stugan i närheten av den norrlänska hålans mest populära badstränder. Om man går till de två största badständerna, där det finns fik och beachvolleyboll, ser man aldrig några nakenfisar. Även de minsta bebisarna har badbyxor. Om man går till någon av de mindre ständerna, på morgonen eller ganska sent på eftermiddagen, ser det dock annorlunda ut. Det är som att folk utgår från att det bara är barnfamiljer och folk som bor i närheten där då. Underförstått: det är mer ofarligt. För det är mycket det jag tror att det handlar om: rädsla för fula gubbar och olovliga fotografer. Men problemet är att det är en svårbedömd risk. Ingen vet hur vanligt eller ovanligt det är. Och vad är det som säger att inte någon familjefar (ja, det är väl oftast män som är så kallade fula gubbar) tar upp mobilen och fotograferar? Samtidigt så är det väl få som orkar misstänkliggöra allt och alla. Man vill ju inte gärna att ondskan ska bo i stugan bredvid, utan helst så lång bort som möjligt.

Efter att ha haft strandens enda nakna unge några dagar i rad så shoppade vi badkläder. Det har inte handlat om något ställningstagande för nakenfisar tidigare, typ att det är naturligt med nakna ungar, utan mest om att det har varit praktiskt. Av med kläderna och ner i vattnet. Tålamod är ju inte riktigt Lilla L:s grej. Men när hon har varit den enda nakenfisen...då har det inte känts ok längre.

Det gick för övrigt bra idag: Lilla L. gillade sina vit/gröna bikinibyxor.

3 kommentarer:

Alex sa...

Kan det inte vara så att många väljer att ta med sig barnen till stranden på förmiddagen och sent på eftermiddagen eftersom solen inte är lika stark då som mitt på dagen?!? Och att de då törs ha dem nakna?

Världen enligt J. sa...

Jo, så klart! Det är ju skälet till att jag själv går dit tidigt eller sent... Men jag tror att folk har börjat undvika att ha nakna ungar när det är mycket folk i närheten.

Unknown sa...

Håller absolut med dig om det praktiska med nakenbadande småungar. I USA råder ju allmän nakenskräck, inte minst vad gäller småbarn, och att låta ens det minsta barn bada naken skulle inte funka alls - vi skulle bli uttittade och utkörda. Men jag revolterar i det tysta och vägrar gå till omklädningsrummet med ungarna för att byta om. Där går gränsen. Tio sekunders nakenhet tycker jag att även den mest nakenskraja amerikan borde klara av!