lördag 12 september 2009

Barn och val

För länge sedan läste jag och maken om någon forskare som bestämt hävdade att det var meningslöst att utsätta små barn, under fyra-fem års ålder, för valsituationer. Särskilt inte frågor som "vill du ha jordgubbs eller apelsinsaft?", eftersom de ändå inte har möjlighet att ställa olika alternativ mot varandra och förstå vad valet innebär. Detta påstående har fascinerat oss mycket och länge. Sedan Lilla L. började kommunicera lite mer avancerat än enstaviga läten så har hon gett uttryck för sina åsikter och preferenser. Hon vet definitivt vilka strumpor hon vill ha och vilka hon under inga omständigheter tänker använda, vilka färger som är fina och fula, om hon ska göra det ena eller det andra eller i vilken ordning saker och ting ska ske.

Om vi ska köpa en ny tröja så väljer Lilla L. noga och omsorgsfullt. I likhet med en vuxen person så kan hon välja ut en tröja, bära omkring den i affären, titta på andra saker, och sedan göra en ny bedömning av om det verkligen är just den tröjan som hon vill ha. Om den inte är tillräckligt fin så kan hon även komma fram till att det är bättre att inte köpa någon tröja. Alls.

5 kommentarer:

Viktoria sa...

Ja, tänka att för länge sedan trodde man inte att spädbarn kände någon smärta. Därför opererade men utan någon bedövning. Som om de inte vore en levande varelse.

Världen enligt J. sa...

Ja, det är inte utan att man undrar om sådana personer har umgåtts med ett barn längre än tio minuter.

S sa...

Vilket geni som inte tyckte att man skulle utsätta barn för valsituationer. De barn jag har träffat och kännt/känner, som befunnit sig under fyraårsstrecket har iaf definitivt vetat vad dom vill.

Men Lilla L verkar vara en riktigt cool tjej. Jag diggar henne!

Världen enligt J. sa...

Jepp, hon är cool och hon kan välja i strumplådan!

Nina sa...

Vår psykologilärare som har varit i branchen typ över 40 år säger att föräldrar som ger barnen val, tex att stå i affären och fråga om barnet vill ha korv eller köttbullar är fruktansvärt elaka mot sina barn.
Visst, alla barn klarar inte svåra valmöjligheter och märker man att barnet inte kan välja så får man ju välja åt dom.
Men tom Tillan som ligger hästlängder efter lilla L utvecklingsmässigt klarar av enkla val och har bestämda åsikter....

Så på den punkten är jag inte överens med min lärare....