fredag 15 juli 2011

Läst 2011 (del 21)

Titel: Konsten att tala med en änkling
Författare: Jonathan Tropper
Antal sidor: 317
Förväntningar: Inte särskilt höga. Boken plockades upp i vid kassan på City Gross i Höganäs, den har dock fått goda recensioner.
Handlar i grova drag om: 29-årige Dough har nyligen förlorat sin fru i en flygolycka och begraver sig själv i sorg och frustration. Runt omkring sig har han sin tvillingsyster, en knäpp mamma, en halvgalen pappa, en lillasyster, frugans x-make, den trulige styvsonen och en pilsk granne. Alla förutom Dough själv tycker att det är dags för honom att gå vidare. Själv fokuserar han på självömkan och sin kolumn Konsten att tala med en änkling. Lillasysterns bröllop stundar - och det är upplagt för förvecklingar och allmänt kaos.
Så tycker jag: Det verkar finnas en hel genre av böcker som är skrivna för att filmatiseras som lite lagom puttriga romantiska komedier med Hugh Grant i huvudrollen. Hugh Grant i skrynklig skjorta, rufsigt hår och lagom elaka repliker på läpparna. Det här är en sådan bok, även om för Hugh av lite yngre årsmodell (det skulle dock inte spela någon roll i filmatiseringen - huvudrollen är klippt och skuren för Hugh oavsett ålder). Boken är lite småkul och skruvad - men också extremt förutsägbar. Självömkan, 30-årskris, sex, förvecklingar, slagsmål och livsinsikter i lagoma doser. Det är dock en bok som fungerar fint på stranden.
Betyg: 3 av 5.

Inga kommentarer: