lördag 31 december 2011

Läst 2011 (del 32)

Titel: Sunset Park
Författare: Paul Auster
Antal sidor: 314
Förväntningar: lagom höga. Det var ganska länge sedan jag läste Auster, som New York-triologin och Illusionernas bok, men jag minns dem som bra.
Handlar i grova drag om: Sunset Park cirkulerar kring Miles Heller, en ung man som har spenderat de senaste sju åren på att fly från sitt förflutna och sin familj, genom ett kringflackande och lätt meningslöst liv. Då han blir utpressad av systern till sin minderåriga flickvän bestämmer han sig, hastigt och inte särskilt lustigt, för att återvända till hemstaden New York - och flyttar in i ett hus som vännen Bing har ockuperat. Väl där möter vi även husets andra innevånare, Ellen och Alice. Likaså får vi möta faderns, moderns och styvmoderns versioner av vad som hände när Miles lämnade New York och deras gemensamma liv.
Så tycker jag: Holy macaroni, så bra! Är det inbillning, eller har Paul Auster börjat skriva mer som frugan? Hur som helst - det här är en lysande samtidsskildring. Lager för lager skalas berättelsen om Miles av. Vännerna blir till människor av kött och blod. Ingenting, minst av allt livet, är enkelt eller självklart. Och ja, till slut vill man boka en New York-biljett.
Betyg: 4 av 5 (men det är en mycket stark 4:a)

Inga kommentarer: